El tercer New Space Economy Congress aplega més de 500 assistents per reflexionar sobre l’espai com a eina per impulsar la sostenibilitat

El congrés, que s’ha celebrat durant els dies 1 i 2 d’octubre, ha comptat amb la participació de més de 70 ponents provinents de 18 nacionalitats diferents.

La Llotja de Mar de Barcelona ha estat la seu, un any més, del New Space Economy Congress. L’esdeveniment ha celebrat enguany la seva tercera edició, amb més de 500 assistents, per divulgar les oportunitats de l’espai, tant econòmiques com per idear serveis i aplicacions per fer avançar la societat. L’esdeveniment, ja consolidat com a cita de referència internacional, ha reafirmat l’aposta de Barcelona com a Capital del New Space Economy a Europa. Aquest any, l’atenció s’ha centrat en com la tecnologia espacial proporcionada pels satèl·lits pot impulsar la sostenibilitat ambiental i mitigar el canvi climàtic.

L’edició del 2024 del New Space Economy Congress ha estat organitzada per la Cambra de Comerç Barcelona i la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), la Fundació i2CAT i la Fundació KIMbcn.

Durant les dues jornades del congrés s’ha comptat amb la participació de més de 70 ponents provinents de 18 nacionalitats diferents que han compartit les seves visions al voltant de les tendències, reptes i aplicacions de la indústria. Entre les intervencions destacades, han participat Luca del Monte,  Cap del Departament de Comercialització de la ESA, i Catherine Kavvada,  directora d’espai segur i connectat a DG DEFIS – Comissió Europea

Com en l’edició anterior, la primera jornada ha ofert una visió general del New Space amb les darreres innovacions, les estratègies per comercialitzar tecnologies i les oportunitats d’inversió; mentre que la segona ha posat el focus en les nombroses aplicacions i beneficis que les dades espacials poden proporcionar a d’altres sectors, en aquest cas, en els beneficis que pot aportar la tecnologia espacial en la lluita contra el canvi climàtic i, més concretament, en com pot contribuir a una millor gestió de l’aigua.

De fet, enguany la cita ha comptat amb el paper d’institucions clau com l’Agència Espacial Europea (ESA), l’Agència de la Unió Europea per al Programa Espacial (EUSPA) i l’Agència Espacial Espanyola. Fruit d’aquesta participació les sessions han abordat la cooperació global en el sector espacial i les oportunitats d’internacionalització per a empreses i institucions.

A més, el New Space 2024 s’ha convertit en un espai excel·lent per establir contactes i aliances, amb les diverses sessions de networking programades durant els dos dies. Un exemple destacat ha estat el “NewSpace Catalonia Accelerator”, una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb l’IEEC, que ha proporcionat una plataforma per a startups innovadores en l’àmbit del New Space, presentant noves propostes tecnològiques davant possibles inversors i fomentant l’ecosistema empresarial. De fet, els més de 200 contactes B2B registrats a través de l’aplicació oficial del congrés són una clara evidència de l’èxit de l’esdeveniment, facilitant connexions entre empreses i explorant noves oportunitats de negoci.

Per últim, cal destacar que en el marc de la present edició del congrés també s’ha fet oficial l’anunci que el Govern de la Generalitat de Catalunya invertirà més de 8 milions d’euros en el projecte Phi-Lab Spain@Barcelona, adjudicat per l’Agència Espacial Europea (ESA) al consorci català liderat per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). El projecte oferirà finançament, suport i accés a laboratoris i infraestructura als agents i empreses del sector de l’espai per dur a terme activitats de recerca i innovació que tinguin aplicacions amb potencial en l’àmbit del canvi climàtic i la sostenibilitat. La inciaitva que que compta amb un finançament total de 13,2 milions d’euros s’mmercat en l’Estratègia NewSpace de Catalunya