El teixit econòmic, empresarial i social català reclama un desplegament rigorós, transparent i que respecti el principi d’ordinalitat en l’acord sobre el finançament singular

L’acord haurà de recollir demandes històriques del teixit econòmic i social català com la recaptació pròpia de l’IRPF a partir de 2026, el respecte al principi d’ordinalitat i el reforç de la capacitat normativa i inspectora de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC).

Barcelona, 15 de juliol de 2025. Les institucions de la societat civil i empresarial de Catalunya (Consell de Cambres de Catalunya, Pimec, RACC, FemCat, Col·legi d’Economistes i Fira de Barcelona) han valorat la bona predisposició a abordar un acord aquest dilluns entre el Govern de la Generalitat i el Govern de l’Estat en el marc de la comissió bilateral, que estableix les bases per a un nou model de finançament singular per a Catalunya. L’acord haurà de recollir demandes històriques del teixit econòmic i social català com la recaptació pròpia de l’IRPF a partir de 2026, el respecte al principi d’ordinalitat i el reforç de la capacitat normativa i inspectora de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC).

Les organitzacions econòmiques han reiterat que, després de dècades d’infrafinançament, aquest acord ha de representar una oportunitat per garantir que Catalunya pugui gestionar, recaptar, liquidar i inspeccionar els seus propis tributs amb responsabilitat i equitat. També han posat en valor que el pacte inclogui una quota de solidaritat clara i equilibrada, que eviti greuges comparatius i afavoreixi la cohesió territorial.

Les entitats reclamen concreció normativa, transparència i celeritat en el desplegament del nou marc fiscal, així com la despolitització del debat per centrar-se a invertir els recursos en les polítiques públiques que impulsin el progrés econòmic del país i el seu teixit productiu, amb l’objectiu que aquest millori el benestar de la ciutadania i garantir els serveis bàsics previstos per la Generalitat. Així mateix, insten a garantir un procés de reforma que sigui compartit amb altres territoris de l’Estat, però que alhora reconegui la singularitat i el pes econòmic de Catalunya.

En aquest sentit, les organitzacions promotores d’aquest posicionament van mantenir una trobada institucional amb la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, a qui van traslladar formalment aquestes consideracions i van reiterar amb fermesa la necessitat d’un desplegament lleial, efectiu i alineat amb els principis pactats. Aquesta reunió ha servit per escenificar el consens del teixit econòmic i social en defensa d’un model de finançament just i adequat a la realitat catalana.

Finalment, les entitats reclamen l’establiment de mecanismes de seguiment i avaluació que permetin verificar el compliment efectiu de l’acord, amb un calendari on quedin fixats els terminis per a la seva entrada en vigor i es mostren disposades a assumir un paper actiu i responsable en aquest procés. Amb aquest compromís de corresponsabilitat, el teixit econòmic i social vol contribuir a consolidar un model de finançament estable, just i ajustat a les necessitats reals del país.