L’Alt Penedès tanca un trimestre més assolint xifres rècord en termes de llocs de treball i d’afiliació a la Seguretat Social. Concretament, a 30 de juny, la comarca compta amb 42.195 llocs de treball i 48.671 persones afiliades, un 2,5% i un 3,1% més que fa un any, respectivament. Així es conclou en l’Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball de l’Alt Penedès que publica trimestralment la Cambra de l’Alt Penedès i elabora el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona.
Tot seguit, analitzem detalladament el comportament del teixit empresarial, els llocs de treball, els afiliats/es a la Seguretat Social i l’atur registrat.
El teixit empresarial segueix en la senda del creixement
El nombre d’empreses (comptes de cotització) a la comarca ha augmentat un 0,9% a finals de juny del 2022 respecte a un any enrere, fins a les 3.270 empreses; aquesta evolució és lleugerament menys intensa que la registrada pel conjunt de Catalunya (1,2%). Respecte al període anterior (març 2022) el nombre de comptes de cotització es manté estable.
La bona dinàmica dels llocs de treball es produeix gràcies a l’impuls dels assalariats/des
El nombre total de llocs de treball (afiliacions a la Seguretat Social segons seu de l’empresa al règim general i al règim especial de treballadors autònoms) a la comarca ha augmentat un 2,5% el 30 de juny de 2022 respecte a un any enrere, fins als 42.195, la xifra més elevada des de setembre de 2008[1]. Aquest creixement és menys intens que el registrat pel conjunt de Catalunya (4,2%).
Segons el tipus de règim d’afiliació s’observa un creixement més elevat entre els assalariats (3,0%) que entre els autònoms (0,1%). De fet, actualment hi ha registrats 34.505 assalariats/des, la xifra més elevada des del desembre del 2008.
Per grans sectors econòmics, el nombre d’autònoms ha crescut a la construcció i els serveis (un 1,3% i 0,2% respecte a l’any anterior, respectivament), mentre que ha disminuït a la indústria i al sector primari (un -0,7% i un -2,2%). El nombre d’assalariats ha augmentat a tots els grans sectors econòmics respecte a un any enrere —a excepció de l’agricultura—,el 0,6% de la indústria, el 3,9% als serveis i el 9,3% a la construcció.
Pel que fa a la grandària de l’empresa, el nombre d’assalariats ha crescut un 7,6% respecte a un any enrere entre les empreses petites (de 10 a 49 treballadors) i un 12,3% entre les empreses grans (de 250 treballadors o més), mentre que ha disminuït un 1,1% entre les microempreses (empreses de fins a 9 treballador) i un 4,4% entre les empreses mitjanes (de 50 a 249 treballadors).
La comarca frega els 50.000 afiliats/des, una xifra rècord
Si s’atén a la residència padronal de l’afiliat, en lloc de la seu de l’empresa, els afiliats han augmentat un 3,1% a la comarca respecte a un any enrere, fins a les 48.671 persones a finals de juny del 2022, la xifra més elevada des del 2012 (inici de la sèrie disponible).
Per sexe, el creixement ha estat més intens entre les dones (3,6%) que entre els homes (2.8%). Els afiliats registren un augment a tots els grans grups d’edat, a excepció de les persones compreses entre els 30 i 44 anys (-1,9%). Ara bé, si ho analitzem per nacionalitat, cal destacar el creixement relatiu del 7,7% entre els afiliats de nacionalitat estrangera —que representen el 10% del total—, en front del 2,7% dels afiliats de nacionalitat espanyola.
Respecte als nivells previs a la pandèmia (juny 2019), el nombre d’afiliats ha augmentat en tots els col·lectius analitzats, excepte entre les persones de 30 a 44 anys que encara no han assolit nivells previs a la crisi (-9,5% menys).
Si es comparen les afiliacions segons seu social i per residència padronal, el nombre és superior en el segon cas (un 15% més); el motiu de la diferència és que treballadors residents a l’Alt Penedès es traslladen a una comarca diferent per treballar. Quantitativament, hi ha al voltant de 6.000 afiliats/des que no estan comptabilitzats en un lloc de treball de la comarca.
El nombre d’aturats/des segueix baixant, tot i registrar-se una reducció menys intensa
Paral·lelament a l’evolució positiva de les dades de teixit empresarial i ocupació, el nombre d’aturats/des ha estat de 4.745 persones a 30 de juny, la xifra més baixa des del setembre del 2008.
Respecte al mes anterior, la dada disminueix en 123 persones (-2,5%). En termes interanuals, es registra una disminució del 20,3%, reducció menys intensa a la registrada al conjunt de Catalunya (-24,2%) i a la dels dos mesos precedents a la comarca (-23,7% el maig i -23,0% l’abril). Per sexe, la caiguda anual ha estat més notable entre els homes (-23,3%) que entre les dones (-18,1%). La reducció de l’atur per trams d’edat ha estat menys intensa a mesura que augmenta el grup d’edat, del -32,1% entre les persones menors de 30 anys al -5,4% en les de 55 anys o més. Per últim, l’atur disminueix més d’un 17% a tots els tipus d’ocupació, menys entre els artesans i els treballadors de la indústria i la construcció (-13,6%); destaquen la disminució absoluta entre les ocupacions elementals (-454) i els treballadors de restauració, personals i venedors (-281).
L’estimació de la taxa d’atur registral se situa en el 9,6% el juny, la xifra més baixa des del setembre del 2008.
[1] Cal tenir present que des de desembre de 2020 les dades són provisionals i que l’Idescat realitza la publicació i l’explotació estadística dels fitxers d’afiliacions i comptes de cotització de la Seguretat Social que rep de la Tresoreria General de la Seguretat Social. Abans d’aquesta data la publicació de les dades detallades estava a càrrec de l’Observatori de Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya. Per aquest motiu la comparativa de la sèrie històrica podria ser no totalment comparable en algunes variables i àmbits geogràfics.