LogoCambraBCN

El Lab3040 de la Cambra de Barcelona llança una nova convocatòria de projectes d’innovació orientats a la sostenibilitat i les noves tecnologies 

La crida està oberta a empreses i startups catalanes i s’articularà a través de 8 reptes proposats per les entitats que integren el Lab3040. 

El Lab3040, impulsat per la Cambra de Comerç de Barcelona i l’AMB amb l’objectiu de connectar els diferents agents de l’ecosistema d’innovació catalans, ha llançat una nova convocatòria per trobar i donar suport a projectes d’innovació orientats a millorar la sostenibilitat ambiental i la integració de les noves tecnologies entre les empreses. 

La crida, dirigida a empreses i startups catalanes, es va obrir el passat 26 de febrer al MWC i s’allargarà fins a finals d’abril. Concretament, les propostes que es presentin hauran de respondre a 8 reptes llançats per les entitats i firmes que formen el Lab3040, relacionats amb la sostenibilitat i la tecnologia:  

  1. Millora de la qualitat de vida a les ciutats: aquest repte pivota sobre el concepte de les liveable cities i busca solucions per reduir l’impacte ambiental de les empreses a les metròpolis urbanes amb accions encarades a la mobilitat i l’anàlisi de dades, entre altres. 
  1. Experiències de client sostenibles: solucions per fer mesurar i comunicar als usuaris l’impacte a la sostenibilitat i la petjada de carboni del servei o producte que estan adquirint. 
  1. Reciclatge i revalorització de residus: solucions que ajudin les companyies a millorar el reciclatge i a gestionar residus de manera eficient. El reciclatge d’envasos buits contaminants i el reaprofitament de bateries són alguns exemples d’iniciatives que es cerquen. 
  1. Foment de l’ús d’energies netes: solucions que fomentin, a les organitzacions, l’ús només dels productes més eficients, d’energies netes, i desenvolupaments de noves i existents fonts d’energia renovable que proporciona prou energia neta a la societat. 
  1. Eficiència en l’ús dels recursos consumits: solucions que permetin a les empreses millorar la seva eficiència energètica, reduir el consum d’aigua o quantificar la petjada ambiental de la seva cadena de subministrament per ajudar-les a identificar punts de millora, entre d’altres. 
  1. Adopció de tecnologies exponencials: amb l’objectiu de millorar la competitivitat, es busquen solucions relacionades amb la indústria 4.0, la blockchain Digital Twins, etc. 
  1. Bretxa digital: solucions per fomentar la igualtat a l’accés a recursos i serveis tecnològics, per exemple per a usuaris/es amb discapacitat, disminuint la bretxa digital existent interna i externa, així com per millorar la capacitació digital dels professionals de les empreses. 
  1. Millora de la gestió de dades: solucions basades en segments com el govern de la dada, els models predictius i les metadades per a una millor gestió de les dades emmagatzemades per les empreses, que contenen dades confidencials i informació de clients/es.  

Les propostes rebudes seran avaluades per Celsa, Cofidis, Costa Cruceros, Ibercaja, Naturgy, Unilever i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), empreses i organitzacions membres del Lab3040 de la Cambra. El projecte també compta amb el suport de Domo Polymer i Leitat i amb la col·laboració d’entitats com l’Ajuntament de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, l’Institut Químic de Sarrià (IQS) o la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya (Xpcat). 

Una eina per estimular la innovació a Catalunya 

El Lab3040 de la Cambra de Comerç de Barcelona va néixer l’any 2022 amb la voluntat de potenciar l’ecosistema d’innovació i situar Catalunya com a referent europeu en aquest camp. Es tracta d’una xarxa on cooperen corporacions, pimes, universitats, centres tecnològics i administracions per identificar conjuntament desafiaments i crear els espais necessaris per trobar solucions a reptes verticals temàtics a través de convocatòries de projectes realitzades amb la Cambra. 

L’acció del Lab3040 s’articula a través de diferents verticals de coneixement on es fomenta el diàleg, la co-creació i la col·laboració publicoprivada. Tant la primera convocatòria de projectes el 2023 com la d’enguany s’han llançat des de la vertical de sostenibilitat. No obstant això, la iniciativa a vol obrir noves verticals de connexió en el futur, com la de salut o la de turisme.  

A més de la formació de grups d’interès per identificar reptes i la convocatòria de projectes empresarials, el Lab3040 també acull esdeveniments i trobades amb altres actors de l’ecosistema d’innovació per donar a conèixer projectes i fomentar el networking. L’any passat la primera crida del Lab3040 va rebre més de 60 solucions sostenibles, de les quals 15 es van presentar davant dels promotors. Un èxit que l’equip del Lab3040 vol repetir enguany amb la nova crida.