El desenvolupament empresarial de l’entorn del Circuit incrementaria un 3,5% el VAB del Vallès Oriental i un 3,3% l’ocupació

S’estima que als terrenys del voltant del Circuit s’hi podrien instal·lar més de 140 empreses que generarien un impacte total de 970 milions d’euros i contribuirien a crear gairebé 6.000 llocs de treball.

El Circuit de Barcelona-Catalunya ha d’esdevenir el motor econòmic i tecnològic del Vallès Oriental, gràcies a l’oportunitat estratègica i econòmica que ofereixen els espais de l’entorn del circuit. De fet, s’estima que si es desenvolupa un teixit empresarial que complementi l’activitat esportiva es podria arribar a generar un increment del VAB de la comarca del Vallès Oriental del 3,5% i de l’ocupació del 3,3%. Així es desprèn de l’estudi Desenvolupament empresarial dels polígons al voltant del Circuit de Catalunya-Barcelona elaborat per la Cambra de Barcelona i que s’ha presentat avui a la Llotja de Mar.

La clau d’aquest creixement rau en la posada en marxa del pla de desenvolupament urbanístic (PDU) que hi ha al voltant del Circuit de Barcelona-Catalunya, el qual va aprovar el Departament de Territori a principis de 2016 i que es troba pendent d’execució. La Cambra estima que els terrenys del voltant del circuit podrien arribar a allotjar fins a 144 empreses que sumarien una facturació total de 970 milions d’euros, tenint em compte l’impacte indirecte i induït. A més, el desenvolupament empresarial d’aquest complex impactaria econòmicament en 430 M€ en el valor afegit brut del territori i crearia gairebé 6.000 llocs de treball. D’aquesta forma, l’impacte econòmic total que generaria seria molt superior a la inversió del sector públic necessària per posar en marxa el pla urbanístic i que es xifra en 15 milions d’euros per la construcció d’accessos viaris més 61 milions d’euros de costos d’urbanització, tot i que aquests últims es podran recuperar amb la comercialització dels espais industrials.

Concretament, el desenvolupament del PDU d’aquesta àrea podria complementar l’activitat i els esdeveniments esportius que s’hi duen a terme, així com desenvolupar tot un conjunt d’activitats econòmiques (industrials i de serveis) que aportin riquesa i ocupació en els municipis del voltant i que permetin un major desenvolupament econòmic a la comarca del Vallès Oriental.

La indústria del motor, la mobilitat sostenible, la tecnologia i les activitats recreatives i esportives són els sectors que tenen més possibilitats per poder ubicar-se en aquests nous espais disponibles al voltant del circuit. De fet, aquests terrenys ocupen una superfície total de gairebé 75 hectàrees i s’estructuren en 4 sectors.

  • Torre Pardalera. Es preveu el desenvolupament d’una àrea de serveis destinats prioritàriament a usos comercials, d’oficines i tecnològics i d’esdeveniments.
  • Can Guitet: Destinat en una tercera part a l’àmbit industrial, i la resta a serveis com oficines, centres tecnològics i serveis educatius.
  • Can Riba-Can Ninou: Zona destinada a serveis hotelers, recreatius i esportius.
  • Palou Sud: És l’única àrea que no està inclosa en el PDU, però admetria la cobertura d’activitats recreatives, de lleure i esportives, així com altres usos vinculats al món del motor amb la possibilitat de la instal·lació d’un karting, escola de conducció circuit de ràdio-control i altres.

De fet, aquesta aposta per desenvolupar un teixit industrial intensiu en coneixement i tecnologia és una oportunitat estratègica per al territori, ja que tant els dos vallesos com el Barcelonès i el Baix Llobregat, es troben entre els territoris de Catalunya amb millors condicions per a la producció de béns i serveis intensius en coneixement i tecnologia, segons el Rànquing de Competitivitat Territorial.

La mostra clara d’aquesta oportunitat és que el Barcelonès, el territori líder en l’esmentat rànquing, mostra una escassedat de reserves de sòl disponibles per al desenvolupament de futures activitats econòmiques, per la qual cosa és previsible que es produeixi una expansió de les activitats cap a la segona corona metropolitana, on els dos Vallès ocupen una situació privilegiada per comunicació i diversificació de l’activitat empresarial.

El Circuit de Barcelona-Catalunya contribueix a generar economia i notorietat

Durant la presentació de l’estudi, el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, ha destacat que el Circuit de Barcelona-Catalunya és un actiu per a l’economia catalana, ja que a més de generar un alt impacte econòmic contribueix a crear notorietat i reputació de les marques Catalunya i Barcelona. Així, el conjunt de competicions que se celebren al circuit, entre ells, el de Formula 1 o Moto GP, permeten donar a conèixer a nivell internacional el territori i posicionar les marques a nivell turístic.

Així mateix, Canadell ha destacat que el pla presentat avui per al Circuit de Barcelona-Catalunya s’emmiralla amb l’exemple d’altres circuits de característiques similars que hi ha arreu del món, com seria el cas del circuit de Silverstone al Regne Unit. En aquests circuit també s’han plantejat actuacions similars al seu voltant per ampliar el ventall de possibilitats de l’equipament i augmentar la seva rendibilitat econòmica i territorial.

La UPIC i el Hub industrial de mobilitat sostenible treballen plans d’acció per desenvolupar els voltants del Circuit

La Cambra de Barcelona creu que és una prioritat abordar accions que vagin encaminades a fomentar el desenvolupament empresarial del voltant del Circuit. De fet, aquesta fita s’encaixa amb el pla de treball de les cambres que aposten per un nou model econòmic amb una nova ordenació del territori, descentralitzat i distribuït, i on la transició energètica, la digitalització, la connectivitat i l’automatització en siguin la base per assolir-ho.

En aquest sentit, la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC), participada per la Cambra, està desenvolupant un pla que ha permetre situar el Circuit de Barcelona-Catalunya i els seus voltants com un pol d’atracció de tota la cadena de valor de la indústria de la mobilitat sostenible i el lleure del motor a Catalunya i un referent a nivell internacional.

En la mateixa línia, el Hub Industrial de Mobilitat Sostenible impulsat per les cambres i integrat per més d’una vintena de socis, entre ells, el RACC, Barcelona Tech City o el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya, treballa per buscar projectes que es puguin implementar a curt o mitjà termini, amb viabilitat tècnica/econòmica, amb capacitat d’internacionalització, que generin un alt impacte al territori i que tinguin un component d’industrialització.