Sant Marc

El Consolat de Mar nomena els nous cònsols del Consell de Vint en el marc de la diada de Sant Marc 

Amb la renovació del Consell de Vint, el Consolat de Mar enceta una nova etapa per reforçar el seu paper en el camp de la resolució de conflictes.

El Consolat de Mar de la Cambra de Comerç de Barcelona ha celebrat aquest dimarts la diada de Sant Marc, patró del Consolat, en una jornada que ha reunit representants del món cameral, empresarial, polític i judicial de Barcelona i Catalunya. En el marc de la jornada, la institució ha nomenat els membres que formaran part del Consell de Vint

El Consolat de Mar actua a través del Consell de Vint, presidit pel president/a de la Cambra de Comerç de Barcelona i integrat per 20 cònsols: 19 membres designats pel Ple de la Cambra a proposta del Comitè Executiu, tots ells persones de prestigi reconegut en els camps industrial, comercial i de serveis de la demarcació cameral; i un vintè cònsol que correspon al president/a de la Llotja de Cereals, atesa la cooperació històrica d’aquest ens amb el Consolat de Mar. 

Els cònsols que integraran aquest òrgan seran: Víctor Blanc, Maria Dolors Callis, Josep Maria Coronas, Ignasi Costas, Raimon Domènech, José Luis Esteban, Pilar Fernández, Isabel Galobardes, Emma Gumbert, Vicenç Hernández, Sofia Lluch, Jesús Lozano, Ramón Nadal, Pascual Ortuño, Elisabeth Parés, Isabel Pérez, Genís Roca, Miquel Trias, Oriol Valentí i David Vilà. 

Els nous membres del Consell de Vint enceten un mandat de 4 anys amb possibilitat de reelecció, període en el qual contribuiran a la missió del Consolat de Mar, que enceta una nova etapa marcada per la transversalitat sectorial, la voluntat de col·laboració i una aposta ferma per promoure la mediació com a sistema de resolució de conflictes i la promoció d’una justícia més sostenible.  

Els mons judicial i cameral se citen a la diada de Sant Marc 

La Llotja de Mar, seu corporativa de la Cambra de Comerç de Barcelona i seu històrica del Consolat de Mar, ha acollit la jornada patronal, que ha estat un espai de reivindicació de la mediació i l’arbitratge com a mecanismes eficaços per a la resolució de conflictes entre empreses alternativa als tribunals, així com el paper del Consolat de Mar com a institució referent en aquest camp. 

“Sense confiança no hi pot haver diàleg. I sense diàleg, no hi pot haver pacte ni mediació.” Així ho ha expressat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, que ha lloat la importància de la desjudicialització com a clau per a un canvi de paradigma en la solució dels plets, controvèrsies i desavinences entre empreses en el món econòmic i dels negocis. 

Santacreu ha agraït també a tots aquells que contribueixen a la missió del Consolat de Mar, i en aquest sentit, ha posat en valor la trajectòria i la influència dels membres que formaran el nou Consell de Vint i n’ha destacat l’augment de la presència femenina en la seva composició. Finalment, ha subratllat el ferm compromís de la Cambra i dels membres del Consolat de Mar, provinents de sectors molt diversos com l’agroalimentari, cultural, tecnològic, immobiliari, químic, esports, transport i obra social, en la gestió i l’administració de procediments que com la mediació acaben resultant sempre més rendibles tant en termes econòmics com humans. 

L’acte ha comptat també amb la participació de la consellera de Justícia en funcions de la Generalitat de Catalunya, Gemma Ubasart, i la magistrada de l’Audiència Provincial de Barcelona i presidenta del Grup Europeu de Magistrats per la Mediació a Espanya (GEMME) Carme Guil, que ha pronunciat la ponència principal de la jornada sota el títol “Seguim confiant en la justícia divina o apostem per una justícia més humana?”. Entre els assistents de l’acte també s’hi trobava la magistrada Yolanda San Pastor, Cap de la Secció de Mediació del Consell General del Poder Judicial, i la directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació del Departament de Justícia de la Generalitat, Imma Barral. 

Sobre el Consolat de Mar de Barcelona 

El Consolat de Mar és actualment el centre de mediació i arbitratges de la Cambra de Comerç de Barcelona. Fundat a l’edat mitjana, en temps de Pere el Cerimoniós, el Consolat és una institució secular que vetllava per les bones pràctiques comercials a la Mediterrània i resolia possibles litigis que poguessin sorgir entre els mercaders. El Consolat de Mar de Barcelona va esdevenir una institució de referència internacional que va servir com a exemple per a la fundació d’altres Consolats establerts arreu de la regió mediterrània. Un exemple de la influència catalana al món del comerç de l’època és el Llibre del Consolat de Mar, considerat el primer codi de comerç internacional, que recollia els usos i costums del mar i es va implantar en la dinàmica comercial arreu del món. 

Amb seu a La Llotja de Mar, el Consolat de Mar és una de les institucions precursores de la Cambra de Comerç de Barcelona. Gairebé 750 anys després de la fundació del Consolat, la corporació continua la missió d’aquesta institució orientada a la resolució alternativa de conflictes i posant en valor l’enorme contribució de Catalunya al desenvolupament del comerç al món