El 80 % de l’activitat del Banc dels Aliments és gràcies a la implicació d’empreses i ciutadania

La Cambra de Comerç de Barcelona i el Banc dels Aliments han organitzat aquesta jornada en què s’ha debatut el paper de les empreses com a motor de canvi social.

La Cambra de Comerç de Barcelona i el Banc dels Aliments de Barcelona han organitzat aquest matí la jornada “L’impacte de les accions socials de les empreses”, on líders de diferents sectors han debatut el paper de les empreses com a motor de canvi social. És el primer acte que s’organitza per animar les entitats empresarials a participar en la campanya del Gran Recapte 2024 que se celebrarà el 23 i 24 de novembre.

El president de la Cambra, Josep Santacreu, ha reivindicat el paper de l’empresa com un actor clau en la transformació social i ha posat l’accent en la importància que les empreses tinguin equips innovadors, productius i compromesos. Per Santacreu, “les treballadores i els treballadors han d’estar compromesos amb un propòsit que vagi més enllà de crear riquesa pels accionistes”, al·ludint a la importància d’impulsar iniciatives com la del Gran Recapte 2024.

Per part del Banc dels Aliments, Lluís Fatjó-Vilas, president de l’entitat, ha valorat positivament aquesta implicació empresarial amb iniciatives socials: “El 80 % de la nostra activitat és fruit de la implicació de la ciutadania i les empreses”.

En l’acte han intervingut també referents empresarials i socials, com Sor Lucia Caram, impulsora del programa ‘Invulnerables’ contra la pobresa infantil, que ha evidenciat el valor que aporta el Banc dels Aliments per afavorir les persones més vulnerables: “El Banc dels Aliments ens ha ajudat a fer xarxa amb les empreses del territori i aprendre, per exemple, que podem aprofitar els aliments que es malbaratarien”. En aquest sentit, el xef del Celler de Can Roca Joan Roca, que ha remarcat que: “Es perd un 30 % dels aliments que produïm perquè no sabem què fer-ne”. I Joan Fontrodona, director del departament d’Ètica Empresarial d’IESE, ha fet èmfasi que la missió de les empreses ja no només és oferir productes i pagar impostos “la seva responsabilitat ara va molt més enllà i s’han d’implicar en resoldre els problemes de la societat, perquè les empreses generen més confiança en la societat per millorar els problemes que tenim”.

Per la seva part, Elisabet Viladomiu, directora del Banc dels Aliments de Barcelona, ha destacat “els dos eixos que impulsen l’activitat del Banc: la solidaritat, arribem a 230.000 persones; i la sostenibilitat, evitem el malbaratament, ja que el 60% dels aliments que distribuïm són recuperats”.

L’acte ha estat conduït per Marcos González, director de la revista Corresponsables, que ha fet èmfasi en el fet que cal comunicar totes les accions positives: “Si les empreses fan les coses bé i no les comuniquen, perden una gran oportunitat de millorar”.