Liderar una transformació digital a l’empresa que impacti per ampliar la nostra relació digital amb clients actuals i potencials així com en el negoci digital, implica grans desafiaments en cultura, talent i en noves formes de treball, amb models cada vegada més híbrids i competitius
Però la transformació digital no s’aconsegueix sense una transformació cultural.
Les empreses necessiten accelerar els seus processos per a la gestió del canvi, per aconseguir ser més àgils, connectades, col·laboratives, flexibles, innovadores i obertes per ser capaços de digitalitzar els seus serveis i canals que permetin satisfer les creixents demandes dels clients i crear nous models de negoci. Però la realitat és que moltes no ho aconsegueixen.
Compartim algunes de les claus de la transformació digital dels negocis des de les persones.
- Desenvolupar un lideratge transformador
El líder de la transformació digital és el CEO o Director General de l’empresa. I s’ha de preparar tant ell com tot el comitè de direcció i managers per desenvolupar noves competències així com un nou estil de lideratge.
Segons la meva experiència, les cinc habilitats crítiques que un líder del s. XXI ha de desplegar, són:
(1) pensar des del futur
(2) pensament divergent
(3) col·laboració
(4) experimentació
(5) treballar per a tu i la teva empresa
- Implicar en la Transformació Digital a RRHH
Moltes empreses comenten l’error d’encarregar al seu CIO o Director de Tecnologia o Director de Sistemes el procés de transformació digital sense adonar-se que s’ha de recolzar no només en el CIO sinó en un comitè digital on s’inclou a més al director de RRHH o Persones.
- Desplegar un Full de Ruta i Projectes també des de RRHH
Les empreses afirmen estar definint una full de ruta de ruta , estratègica i global, que permeti avançar i alinear les diferents iniciatives digitals però moltes vegades no inclouen els projectes de Recursos Humans. Com les iniciatives per a la digitalització de processos en RRHH que impactarà directament en l’experiència de l’empleat, la utilització de xarxes socials en el reclutament que millorarà l’entrada de talent digital o la innovació en noves polítiques de flexibilitat així com la implantació d’eines digitals de comunicació i col·laboració que permetrà organitzacions amb talent digital, més connectades i col·laboratives.
- Desenvolupar una nova Comunicació Interna Digital
Transformar les tradicionals intranets continua sent un repte clar en moltes companyies, que necessiten evolucionar cap a un Digital Workplace o més avançada, social i interactiva. Els nous espais digitals són claus per integrar la comunicació i el coneixement.
- Definir la política i el model de Remote& Flex Work
El 80% de les empreses implantarà el teletreball en un escenari sense Covid i un 56% ja han digitalitzat la seva política de flexibilitat amb una solució digital per gestionar amb dades, assegurar aforaments, reservar automàticament (taula, taquilla, sales, cafeteria, pàrquing…) i millorar així l’experiència de l’empleat. I en el rànquing de propostes de flexibilitat que ofereixen les empreses: 2 dies és la més habitual (28%), seguida de 3 dies (16%) i del teletreball sense dies establerts (16%), amb la d’1 sol dia, en 4a posició (15%).
Sense cap dubte, reflexionar i adaptar la nostra política laboral és clau per al talent més digital i més jove.
- Definir i desplegar una estratègia d’Employer Branding
Em consta que un gran nombre d’empreses no només no tenen adaptada la seva web / secció d’ocupació a les tendències digitals sinó que no han definit la seva marca com a ocupador per competir pel talent. L’estratègia digital employer branding continua sent una assignatura pendent a Espanya.
- Impulsar el talent digital
No només és una necessitat empresarial sinó també una responsabilitat social corporativa forma part dels empleats en habilitats digitals així com abordar programes d’upskilling (per optimitzar l’acompliment) i de reskilling (per reciclar alguns empleats en nous llocs), addicionalment a incorporar nous perfils digitals.
És clau la redefinició i transformació digital dels líders i empleats, per afrontar amb èxit els nous reptes de treball i els futurs escenaris de negoci.
- Desplegar un pla d’adopció de les Suites de Treball en xarxa
És clau que l’empresa compti amb solucions digitals de Treball (Office 365/Teams, Suite Google, …), però hi ha clares dificultats d’adopció per part dels empleats.
Cal aconseguir una cultura digital amb líders que gestionin en remot i amb equips que treballin de forma productiva en xarxa, cal comptar amb una estratègia i un pla d’acompanyament per assegurar la plena adopció i ús eficient per part dels empleats.
- Desplegar un pla d’ acompanyament en agilitat i innovació
Cal aconseguir una cultura innovadora i àgil hem d’acompanyar com a pilot projectes d’innovació crítics, amb equips multidisciplinaris i noves metodologies. Combinar el Design Thinking (fomenta la creativitat i la generació d’idees innovadores i recerca de solucions) amb Lean Startup ( per a la validació d’hipòtesis en la creació de producte i/o serveis) i executar amb les metodologies àgils: Kanban (per a la gestió del treball de forma fluida amb una distribució simple de tasques) i/o Scrum (cicles de treball amb lliuraments constants i incrementals) van a elevar el nivell de resultats dels nostres equips. Però compte, requereix d’una forta determinació i inversió en recursos i temps.
Algun dels avantatges que permeten aquestes noves formes de treball col·laboratiu són:
- Faciliten la ideació, planejament i execució de processos d’ innovació.
- Atorguen flexibilitat, autonomia i eficàcia en equips de treball.
- Redueixen costos i temps, cosa que augmenta la productivitat dels projectes.
- Involucra el client des de l’inici fins a la fi del projecte, per la qual cosa el resultat final resulta més alineat a les seves necessitats i millora la seva satisfacció.
- Genera cultura de col·laboració, confiança i autogestió en els membres de l’equip.
Valors, humanitat i sostenibilitat.
Però per damunt de tot, les empreses han de pensar en quins són els seus valors socials i descobrir com expressar-los d’una manera autèntica. Els consumidors hem patit i estem transformant la nostra forma de consumir. Ens preocupa el món, el planeta i la societat i, cada vegada més, no acceptem la falsedat o deshonestedat que es pugui amagar darrere de les marques i la seva publicitat. Així mateix, el talent està decidint en quin tipus d’empresa vol col·laborar. I tots estem competint pel bon talent.