Catalunya manté l’ocupació estable a l’inici del 2021 però l’allargament de les restriccions continua castigant el consum i alenteix la reducció de treballadors en ERTO

El mes de gener va tancar amb 156.798 treballadors en ERTO, una xifra lleugerament inferior al mes anterior, tot i que encara es troba lluny del mínim d’octubre. 

Catalunya ha entrat al 2021 mantenint uns nivells d’ocupació estables, però l’allargament de les restriccions que es van adoptar després del període nadalenc ha afectat l’evolució del mercat laboral i el consum. Així ho recull el Baròmetre de la Cambra de Barcelona de febrer, que certifica un cert alentiment en la reducció de treballadors en ERTO al gener i un fort deteriorament de les compres a la gran majoria d’activitats, que perden la campanya de Nadal. 

Tanmateix, el Baròmetre de febrer recull xifres d’altres indicadors que donen senyals de certa reactivació com la producció industrial, la mobilitat, el consum d’energia i les pernoctacions de turistes catalans al sector turístic, que van desaccelerar la caiguda al Nadal pel relaxament de les restriccions a la mobilitat amb aquesta motiu. 

Pel que fa al nombre d’empreses, el volum total continua reduint-se gradualment des de juliol. Si bé en termes anuals s’observa una reducció del ritme de caiguda al gener, la pèrdua significativa experimentada en el darrer any dibuixa un horitzó difícil a curt termini en termes de recuperacióAquesta situació es produeix en un context en què l’economia espanyola arrenca amb un retrocés més intens en comparació amb la zona euro. 

Economia espanyola en l’entorn internacional
  L’economia espanyola inicia l’any amb un fort deteriorament, bastant més intens que el que s’ha produït a la zona euro.    

Les restriccions per la pandèmia i el temporal Filomena aprofundeixen la contracció als serveis, mentre que la indústria oscil·la entorn l’estabilitat. 

Ocupació
  L’ocupació efectiva al gener es manté pràcticament estable respecte al desembre, entorn als 2,55 milions de persones, ja que tant els assalariats com els ERTOs han disminuït molt lleugerament.

En termes interanuals, però, es continua moderant suaument la caiguda des del -8,5% al desembre fins al -7,8% al gener. 

ERTO i prestacions d’autònoms
  Continua la suau reducció de treballadors en ERTO a inicis del 2021 fins a les 156.798 persones. Tanmateix, encara no s’ha assolit el mínim d’octubre, previ a les fortes restriccions aplicades de novembre en endavant.  

Mesures que al seu torn han pressionat a l’alça el percentatge d’autònoms que ha demanat alguna una prestació fins al gener (el 16,2% sobre el total). 

Nombre d’empreses
  El volum d’empreses continua minvant des del juliol situant-se en poc més de 236 mil al gener. En termes, anuals la caiguda ha estat del -7,6%.  

Tant l’evolució mensual com la tendència anual mostren una pèrdua significativa d’empreses, de difícil recuperació a curt termini tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat.

Transport i mobilitat
  Es recupera la mobilitat als llocs de feina amb la tornada de les vacances de Nadal.   

Mentre que la recuperació de la mobilitat a botigues i llocs d’oci no s’ha notat per les fortes restriccions adoptades després de Nadal. 

Consum d’energia i aigua
  La indústria registra un augment interanual del consum d’energia elèctrica per primer cop en tot el 2020, alhora que els serveis moderen el descens.

La demanda d’aigua en dies feiners frega el terreny positiu per primer cop des de finals de setembre amb un lleuger increment del 0,4%. 

Consum en terminals de punt de venda (TPV)
  L’allargament de les restriccions d’obertura i de mobilitat ha pressionat el consum encara més a la baixa a Catalunya durant el darrer mes, segons TPV de Banc Sabadell.   

L’àmplia majoria de sectors registren un aprofundiment del descens de la despesa en TPV, destacant el -52% en restauració o el -43% en roba. Cal destacar que les compres a la llar passen d’augmentar a decréixer els darrers 30 dies. 

Inversió
  Repunta amb força el consum de ciment al desembre (+9,8%). Tanmateix, els descensos registrats en la majoria de mesos, han situat el volum consumit en mínims al llarg del 2020. 

La matriculació de vehicles industrials tanca l’any amb una contracció interanual del 7,9%. En termes acumulats, la caiguda ha estat del 29,5%, xifra condicionada pel tancament parcial de l’economia del març al maig.

Indústria i exportació
  La producció a la indústria redueix el ritme de caiguda al desembre (-1,6%). En el conjunt de l’any, la caiguda acumulada ha estat del 10,1%.

Per sectors, la producció de béns intermedis creix un 6,6% al desembre, mentre que la de béns d’equipament i de consum no durador registren el major descens (-7,9% ambdós). 

Turisme
  L’aeroport de Barcelona inicia l’any amb un moviment de passatgers un 88% inferior al del gener de 2020.

Tot i que el turisme continua greument afectat per la crisis de la Covid, al desembre s’ha registrat una suau recuperació de les pernoctacions per part de turistes catalans gràcies al relaxament de les restriccions de mobilitat amb aquesta finalitat durant Nadal. 

Què és el Baròmetre Cambra? 

El Baròmetre Cambra és una nova eina que la corporació ha posat en marxa per fer un seguiment mensual de l’evolució de l’economia catalana amb l’objectiu de conèixer amb detall com s’està recuperant l’economia de l’impacte de la Covid-19. A través de nou indicadors s’extreu una fotografia de quina és la situació real de l’economia per proposar actuacions que puguin pal·liar els efectes de la crisi.