Barcelona se situa entre les 20 ciutats més competitives del món i és referent en projectes d’inversió internacional en recerca i desenvolupament

L’informe 2024 de l’Observatori de Barcelona, una iniciativa promoguda per l’Ajuntament i la Cambra de Comerç de Barcelona, evidencia el bon moment que viu la ciutat en ple context d’incertesa internacional segons els diferents indicadors socials i econòmics.

L’informe 2024 de l’Observatori de Barcelona radiografia el bon moment que viu la ciutat segons els diferents indicadors econòmics i socials i evidencia, també, que Barcelona està reforçant el seu atractiu global en diversos àmbits en un moment de molta incertesa internacional. Barcelona, com mostren aquests resultats, està en condicions d’aprofitar les diferents oportunitats de creixement i és un referent en recerca i desenvolupament. De fet, ja és la segona ciutat del món i la primera d’Europa en recepció de projectes d’inversió estrangera en R+D.

L’Observatori de Barcelona, que arriba a la seva 22a edició, és una iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona que presenta el posicionament de Barcelona respecte a les principals ciutats del món en un conjunt d’indicadors.

L’Observatori 2024 mostra com la capital catalana entra en el Top 20 de ciutats en competitivitat global. Segons l’informe Global Power City Index, de la Mori Memorial Foundation, Barcelona ocupa la 19a posició i és la 9a en el rànquing europeu. La ciutat destaca, especialment, en categories com l’habitabilitat (ocupa la 4a posició mundial), l’accessibilitat (11a posició) o la interacció cultural (11a posició). Respecte a l’any anterior, Barcelona guanya tres posicions en el rànquing internacional, on supera ciutats com Zúric, Los Angeles o Dublín.

Barcelona escala una posició en el rànquing mundial de ciutats preferides per treballar a l’estranger, segons l’informe Decoding Global Talent 2024 de The Boston Consulting Group (BCG), que situa la capital catalana en el vuitè lloc de la taula per davant de ciutats com Tòquio, Los Angeles i París. Barcelona avança, així, entre les deu ciutats preferides per al talent global. Aquest estudi sobre la força de treball i les seves preferències en un context de globalització es basa en una àmplia enquesta en línia (la Global Talent Survey), que responen més de 150.000 persones de 188 països.

La ciutat es manté com la vuitena més atractiva del món (la 5a d’Europa) per a visitants, emprenedors i residents, segons el 2025 World’s Best Cities Report elaborat per Resonance Consultancy Ltd.

És el setè any consecutiu en què Barcelona se situa entre les deu ciutats del món més ben posicionades en aquest rànquing, on la ciutat destaca sobretot en categories com l’habitabilitat i l’amabilitat.

Referent en recerca i desenvolupament

L’informe també mostra que Barcelona es consolida com un territori atractiu per a la inversió orientada al coneixement: la ciutat destaca com la segona del rànquing mundial (només per darrere de Bangalore) i la primera de l’europeu en projectes d’inversió estrangera en centres de recerca i desenvolupament, segons el Global Cities Investment Monitor 2024, elaborat per OpinionWay- Paris Île de France Capitale économique. Barcelona destaca amb un total de 184 projectes d’inversió captats durant el quinquenni 2018-2023, dels quals dos terços són d’empreses europees.

Aquest resultat se suma al bon posicionament de la capital catalana en producció acadèmica científica. Amb 22.688 publicacions científiques, Barcelona es va situar com a 6a ciutat d’Europa i 20a del món l’any 2023, segons el Knowledge Cities Ranking, elaborat pel Centre de Política de Sòl i Valoracions de la UPC a partir del Science Citation Index.

La cinquena ciutat d’Europa més atractiva per a la inversió estrangera

Barcelona escala cinc posicions en el podi de ciutats més atractives d’Europa per a la inversió estrangera en el rànquing l’EY Attractiveness Survey Europe 2024, on ja ocupa la cinquena posició. Aquesta pujada es dona en un context internacional marcat per la incertesa.

Segons el Global Cities Investment Monitor 2024, la ciutat ocupa la desena posició entre les

principals àrees del món quant a la captació de projectes d’inversió estrangera greenfield (de companyies sense presència prèvia al país) l’any 2023. I entra en el Top 10 del rànquing mundial de les metròpolis més atractives per a la inversió en intel·ligència artificial, on assoleix la 9a posició i supera Múnic, Montreal i Chennai.

Lideratge en organització de congressos

Barcelona és la cinquena en nombre de reunions i de delegats/ades en congressos internacionals a ciutats del món, segons la International Congress and Convention Association (ICCA). De fet, és l’única destinació que porta 22 anys consecutius entre els cinc primers llocs d’aquesta llista, un lideratge reforçat pel fet de ser seu permanent del MWC i d’acollir congressos com l’ISE.

Barcelona també és l’única ciutat europea que té dues institucions docents (IESE i ESADE) en el Top 6 dels MBA d’escoles de negocis. Aquests dos centres se situen entre les vint principals escoles a escala mundial, amb IESE en el 5è lloc i l’ESADE en la 17a posició.

Ben posicionada en mobilitat a peu i en transport públic

Segons l’informe Urban Mobility Readiness Index 2024, Barcelona és la 12a ciutat del món en mobilitat urbana sostenible, cosa que suposa un salt de nou posicions respecte al 2023 en un rànquing encapçalat per Hèlsinki, Oslo i Amsterdam.

En matèria de transport públic, Barcelona assoleix la 23a posició i destaca en infraestructures per al vianant i en la implementació de projectes pioners que la converteixen en una de les ciutats amb més mobilitat a peu d’Europa.

Ciutat marítima capdavantera

Barcelona entra per primer cop en el grup de les 30 ciutats marítimes capdavanteres, segons el The leading maritime cities of the world, elaborat per Menon Economics i DNV, que la situa en la posició 27 a nivell mundial (set posicions per sobre del 2022) i la vuitena a nivell europeu.

Aquest rànquing compara les cinquanta ciutats marítimes principals del món en relació amb cinc pilars: centres d’enviament, finances i dret marítim, tecnologia marítima, ports i logística i atractiu i competitivitat.

Al ‘Top 10’ de ciutat resilients

Barcelona se situa en la 9a posició de les ciutats més resilients del món, segons es desprèn del Resilient Cities Index, elaborat per Economist Impact del grup The Economist. La ciutat ocupa la 4a posició en aquest rànquing a nivell europeu. Barcelona destaca, segons aquest informe, en aspectes com la mobilitat en transport públic per als residents i la integració de les persones vulnerables en els que s’erigeix en la segona posició.

Creix l’activitat emprenedora i l’ecosistema tecnològic

D’acord amb les dades del Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2023-24, la taxa d’activitat emprenedora (TEA) de la població resident de la província de Barcelona se situa en un 8,3%, dada un punt superior a la de l’any anterior (7,3%) i que, com la de Catalunya (7,6%), es manté per sobre de la mitjana espanyola (6,8). La TEA femenina a la ciutat (7,3%) se situa en els valors mitjans de la UE (7,4%) i molt per sobre dels valors registrats al conjunt d’Espanya (6,1%) o en països com Alemanya (6%), Eslovènia (5%) o Noruega (4,9%).

Barcelona és la 8a ciutat d’Europa en captació d’inversió tecnològica, segons l’informe State of European Tech 2024 de la consultora Atomico, que posa el focus en el període 2015-24. La ciutat ha rebut un total de 6.300 milions de dòlars procedents d’inversors internacionals durant aquest període, un volum sis vegades superior al de la dècada anterior.

Barcelona és el 5è ecosistema de startups a la Unió Europea i el 38è del món l’any 2024, segons el Global Startup Ecosystem Index 2024 de StartupBlink que té en compte aproximadament 1.000 ciutats de 100 països del món.

Cal destacar també que, segons The Global Startup Ecosystem Report 2024 de Startup Genome, Barcelona se situa com la 2aciutat del Top 100 d’ecosistemes emergents del món i escala dues posicions respecte a l’any anterior.

Cultura i esports

Segons el The Cultural and Creatives Cities Monitor 2023, que elabora la Comissió Europea, Barcelona se situa en la 13a posició en vitalitat cultural i creativa amb relació a les ciutats de més d’un milió d’habitants, i la ciutat destaca, sobretot, en obertura, tolerància i confiança, on ocupa la primera, la segona i la cinquena posició respectivament.

Barcelona assoleix la vuitena posició de les ciutats més associades a l’esport al Ranking of Sports Cities 2024, elaborat per la consultora Burson Cohn and Wolfe.