Barcelona mostra la fortalesa de la seva marca en el context de crisi econòmica mundial, segons l’Observatori Barcelona

L’edició de l’any 2021 de l’Observatori Barcelona fa una radiografia de la situació de la ciutat a nivell internacional on se situa com a capdavantera en qüestions com competitivitat global (18a) i atracció de talent (9a).

La ciutat de Barcelona ha demostrat la fortalesa de la seva marca en el context de la crisi econòmica sense precedents que està tenint lloc mundialment a causa de la pandèmia, tal com recull l’Informe 2021 de l’Observatori Barcelona. Aquesta és una publicació elaborada conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona, que engloba indicadors diversos dels anys 2020 i 2021, i que aporta perspectiva sobre la posició de Barcelona i la seva àrea metropolitana respecte d’altres ciutats i metròpolis de tot el món.

Segons el document, Barcelona es mostra com una ciutat resilient i capaç de mantenir l’atractiu i el bon posicionament econòmic i empresarial tant en l’àmbit europeu com mundial. Els indicadors mostren una clara recuperació econòmica i això, sumat a l’atractiu de la ciutat, fan que la capital catalana estigui en condicions d’aprofitar les futures oportunitats que sorgiran a mesura que es consolidi la recuperació de l’economia mundial i amb la implantació de polítiques públiques transformadores com els fons Next Generation.

Des del punt de vista de l’activitat econòmica, aquest any 2021 Barcelona s’ha situat per primera vegada des de l’any 2016 entre les 20 ciutats amb més competitivitat global, segons l’informe Global Power City Index 2021, de la Mori Memorial Foundation, tot situant-se la 18a del món i la 7a d’Europa. Barcelona destaca en habitabilitat (3a) i interacció cultural (14a), i és la 7a més valorada pels professionals qualificats entre les 48 ciutats analitzades.

La ciutat es referma com a hub tecnològic de referència a Europa i obté la 7a posició com a ciutat més prometedora per a les empreses tecnològiques emergents, millorant una posició respecte de l’edició anterior, i la 5a en projectes d’inversió estrangera directa pel que fa a projectes tecnològics, segons el rànquing de Ciutats Tecnològiques del futur l’any 2020-2021, d’fDi Intelligence.

I és que Barcelona genera confiança en l’àmbit de la inversió internacional, com ho demostra el fet que ocupa la 9a posició entre les principals àrees urbanes del món en captació de projectes d’inversió estrangera l’any 2020 i destaca com a 2a ciutat en projectes de centres de recerca, segons el Global Cities Invesment Monitor 2021 de KPMG.

D’altra banda, el rànquing World’s Best Cities 2021 de Resonance Consultancy, situa Barcelona com la 9a més atractiva del món, per a visitants i emprenedors, per davant de Madrid, Roma, San Francisco i Amsterdam i amb una posició destacada (5a) en qualitat de l’espai urbà i natural.

Des de l’any 2020, l’Ajuntament de Barcelona està desplegant un pla d’acció específic que defineix les mesures i accions necessàries per a la recuperació econòmica de Barcelona. Aquestes mesures –impulsades pel Centre de Coordinació de Resposta Econòmica (CECORE)– estan alineades amb el Barcelona Green Deal, l’Agenda Econòmica de la ciutat, que planteja  un full de ruta integral, executiu, a llarg termini i obert al debat públic a partir de tres grans objectius estratègics: competitivitat, sostenibilitat i equitat.

Coneixement i tecnologia

Pel que fa a l’ecosistema emprenedor tecnològic i d’start-ups, diversos rànquings recents situen la capital catalana en posicions capdavanteres, gràcies a l’impuls de la digitalització en sectors clau de l’economia de Barcelona. Segons l’informe The State of European Tech 2021, d’Atomico, la ciutat és el 7è hub en inversió tecnològica rebuda i guanya nou posicions respecte a l’edició anterior gràcies al fet que l’ecosistema emprenedor de la ciutat ha quadruplicat la inversió captada.

D’altra banda, el 2020 Barcelona es manté com la 3a ciutat preferida d’Europa per a ubicar una start-up per quart any consecutiu (Start-Up Heatmap Europe) i, segons el The Global Startup Ecosystem Report 2021, de Startup Genome, la capital catalana guanya una posició i se situa entre els 5 primers ecosistemes emergents del món, situant-se 2a d’Europa. Així mateix, el 2020 Barcelona és la 20a ciutat del món i 5a d’Europa en producció científica.

Mercat laboral i formació

Barcelona continua sent una de les urbs de referència a escala europea pel que fa als estudis empresarials, ja que és l’única ciutat d’Europa amb dues institucions docents (IESE i ESADE) entre les deu millors escoles de negocis del continent europeu durant l’any 2021, segons el Financial Times. Mentre que l’informe Decoding Global Talent 2021 de The Boston Consulting Group, considera Barcelona com la 9a ciutat del món més atractiva per treballar a l’estranger    –per davant de Sydney, París i Los Angeles—, i la 10a pel que fa als experts digitals.

A més, la ciutat destaca per disposar d’una massa crítica important de capital humà qualificat amb un 47,5% de la població que treballa a Catalunya tenia estudis universitaris, segons destaca Eurostat, superant la mitjana espanyola (45,5%) i l’europea (35,8%).

Qualitat de vida, cohesió social i sostenibilitat

Les polítiques de desenvolupament de Barcelona –en el marc de l’agenda econòmica Barcelona Green Deal— incorporen la sostenibilitat com un dels seus pilars estratègics, i així es reconeix en l’àmbit internacional. D’aquí que la ciutat se situï com la 14a ciutat més sostenible d’Europa al 2021, segons Schroders European Sustainable Cities Index, un rànquing que fa el seguiment de 13 polítiques mediambientals per tal de monitorar l’aplicació de l’Objectiu Desenvolupament Sostenible número 11. I la 17a ciutat del món amb el sistema de mobilitat més sostenible, segons l’Urban Mobility Readiness Index 2021.

Barcelona està molt ben posicionada com a ciutat amb bona qualitat de vida. La ciutat és considerada com l’11a ciutat més segura del món segons l’informe Safe Cities Index 2021, elaborat per The Economist, i guanya 15 posicions respecte a l’edició anterior. A més, ha guanyat 10 posicions en el rànquing Cities for the Best Work-Life Balance 2021, elaborat per Kisi, que avalua la conciliació de la vida laboral i personal i on destaca en tolerància i inclusió (5a).

Entre altres aspectes rellevants del model de ciutat, Barcelona és la 9a ciutat amb més intensitat creativa d’Europa, d’acord amb The Cultural and Creative Cities Monitor 2020 de la Comissió Europea. I la quarta ciutat esportiva del món segons el Ranking of Sports Cities 2021, de Burson Cohn & Wolfe, on se situa per primera vegada entre les 5 primeres ciutats de les 50 avaluades.