Barcelona es continua mostrant al món com un espai dinàmic, potent, resilient i capaç de transmetre seguretats per a l’àmbit econòmic, laboral, cultural i de qualitat de vida. La ciutat tanca el 2020 com a 21a ciutat més competitiva al món al prestigiós Global Power City Index, millorant una posició respecte de l’any anterior, i es consolida com a pol tecnològic i d’emprenedoria digital de referència. Així ho reflecteix el 18è informe anual de l’Observatori de Barcelona, una publicació elaborada conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona, que engloba indicadors diversos dels anys 2019 i 2020, i que aporta perspectiva sobre la posició de Barcelona i la seva àrea metropolitana respecte a altres ciutats i metròpolis de tot el món.
Per al tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, “Barcelona manté a dia d’avui un bon posicionament en l’àmbit econòmic a escala internacional i això és un factor clau per encarar la recuperació de l’economia de la ciutat post pandèmia”. “Tot i el context –ha seguit Collboni-, Barcelona ha demostrat ser una ciutat resilient i capaç de mantenir l’atractiu i un bon posicionament econòmic i empresarial. Seguim en les primeres posicions com a hub tecnològic, i mantenim aquesta percepció de Barcelona com a ciutat atractiva per a visitants i emprenedors, i això és un element que volem aprofitar per esperonar el creixement econòmic i la inversió internacional, així com per tornar a atraure visitants i per reimpulsar l’activitat turística a través de la cultura i d’un model d’economia del visitant basat sobretot en la qualitat”. El tinent d’alcaldia ha explicat que “aquests són tan sols alguns dels exemples que ens demostren que Barcelona és una realitat social i econòmica que segueix oferint confiança en un moment caracteritzat per la incertesa, i també que disposem del suficient potencial per continuar esdevenint una ciutat referent en l’horitzó de la post-pandèmia”.
El punt fort: Barcelona es consolida entre el top 5 de ciutats tecnològiques i científiques d’Europa
La progressió de la ciutat dels darrers anys, erigint-se com a pol tecnològic i d’emprenedoria digital de referència a Europa i al món, no s’ha vist afectada per la pandèmia, sinó que es consolida, i Barcelona tanca l’any com a 8a ciutat tecnològica d’Europa, segons el rànquing anual de FDi Tech Cities of the Future, que la situa en 5è lloc pel que fa a millors perspectives per a rebre inversions en innovació, tecnologia i start-ups, i amb la 2a millor estratègia d’Europa per captar inversions d’àmbit tecnològic. Així mateix, la capital catalana se situa en la 27a posició amb millor ecosistema d’empreses tecnològiques emergents del món el 2020, segons l’StartupBlink Ecosystem Ranking, i se situa com el 6è ecosistema emergent del món i el tercer d’Europa, segons The Global Startup Ecosystem Report 2020 d’Startup Genome.
L’estratègia de la ciutat en l’aposta per la generació, captació, retenció i l’impuls de talent com un dels motors de la reactivació econòmica dóna fruits. Així, Barcelona és actualment el 5è start-up hub més gran del continent, segons EU start-ups, i la 3a. ciutat preferida d’Europa per a ubicar una start-up (StartUp Heatmap Europe). En l’àmbit científic, la ciutat s’ha mantingut com la 5a ciutat d’Europa i la 23a del món en producció acadèmica científica, segons el Knowledge Cities Ranking 2019, elaborat pel Centre de Política de Sòl i Valoracions de la UPC.
Aquests resultats es reforcen amb un teixit laboral que destaca en sectors d’alt valor afegit i amb el volum de recerca que es duu a terme en matèria científica. Catalunya és la 4a regió d’Europa on més població amb estudis superiors treballa en activitats científiques o tecnològiques –amb més de 940.000 persones ocupades en aquest àmbit-, la 5a pel que fa a població ocupada en manufactures d’intensitat tecnològica alta i mitjana alta i la 9a quant a ocupació en serveis intensius en coneixement i tecnologia capdavantera.
Capital cultural i creativa i amb atractiu per als visitants i l’emprenedoria
Els rànquings internacionals reconeixen la tradició cultural i creativa de Barcelona, que ocupa la 9a posició d’Europa en intensitat creativa segons els resultats de The Cultural and Creative Cities Monitor i la destaquen especialment en els àmbits de capital humà, formació i ocupació en activitats creatives i intensives en coneixement, on es col·loca en 2a i 5a posició, respectivament, entre les ciutats de més d’un milió d’habitants.
A més, la percepció de Barcelona com a ciutat atractiva per als visitants i per als emprenedors també segueix sent molt favorable –es manté en el 8è lloc de les ciutats del món segons Resonance Consulting-, i a l’espera de dades més actuals, tanca el 2019 com la 1a ciutat del món congressos internacionals per nombre de delegats i delegades i 4a. en organització de congressos internacionals, després de mantenir-se durant 20 anys consecutius en el top 5 del rànquing de la International Congress and Convention Association.
En l’apartat del cost de la vida, Barcelona segueix mantenint uns costos relativament competitius, i es manté en la franja mitjana d’Europa pel que fa al preu del lloguer d’oficines.
Quant a la reputació acadèmica, la capital catalana és la única ciutat amb dues institucions docents al top ten dels MBA d’Europa (IESE Business School i ESADE Business School), segons el Financial Times.
També en l’àmbit de l’accessibilitat i dels sistemes de transport públic, Barcelona està molt ben considerada. És la 18a ciutat del mon amb el millor ecosistema de transport públic i ocupa la 16a posició en el rànquing de ciutats accessibles.