Barcelona, 4 de desembre de 2019 .-Barcelona despunta en les comparatives europees i mundials en els àmbits d’innovació, competitivitat i atracció de talent digital i projectes d’inversió estrangera. Així ho demostra la 17a edició de l’informe anual Observatori Barcelona, realitzat conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona. Aquest document compara Barcelona amb les principals ciutats europees i d’arreu del món en el àmbits de: pol d’activitat econòmica, qualitat de vida, sostenibilitat i cohesió social, mercat laboral i formació, societat del coneixement, turisme i preus i costos, i hi inclou l’estudi monogràfic “Clima Empresarial a l’Àrea Metropolitana de Barcelona”.
El 17è Observatori Barcelona mostra la bona salut de la ciutat en innovació (4a d’Europa i 21a al món), competitivitat (22a) i atracció de talent digital (5a) i projectes d’inversió estrangera (7a), entre 33 indicadors de referència a tot el món.
L’informe inclou per primer cop en aquesta edició un rànquing que classifica les ciutats que permeten compaginar millor feina i vida personal, on Barcelona ocupa la 8a posició al món, per davant de ciutats com París o Vancouver i només per darrere d’Hèlsinki, Munic, Oslo, Hamburg, Estocolm, Berlin i Zuric.
Una ciutat de primera divisió en innovació, competitivitat i tecnologia
Barcelona se situa per primera vegada com la 4a ciutat més innovadora d’Europa al 2019, per darrera només de Londres, París i Berlín, i la 21a del món entre les 500 ciutats del món que analitza l’Innovation Cities Index elaborat per 2thinknow. La ciutat experimenta molt bona progressió en aquest àmbit: puja quatre posicions en la classificació europea i nou en la mundial en relació al 2018.
Pel que fa a la competitivitat, la ciutat es manté per quart any consecutiu entre les 25 àrees urbanes amb més competitivitat global, segons l’informe Global Power City Índex 2019 de la Mori Memorial Foundation. Aquest informe la situa la 22a del món —millorant dues posicions respecte de l’any anterior— i l’11a europea, amb resultats especialment favorables en les categories d’habitabilitat (6a) i interacció cultural (14a).
Quant a la captació de projectes d’inversió estrangera, l’informe Global Cities Investment Monitor 2019, de KPMG situa Barcelona en 7a posició entre les principals àrees urbanes del món en captació de projectes d’inversió estrangera greenfield l’any 2018. Un dels factors que han contribuït a aquest avenç és el bon posicionament de Barcelona en la captació de projectes de R&D, àmbit on se situa com a 4a àrea global —amb 29 projectes— i només per darrere de París, Singapur i Bangalore.
La 3a ciutat preferida d’Europa per iniciar una start-up, per darrere de Londres i Berlin
D’acord amb el prestigiós StartUp Heatmap Europe, el 2019 Barcelona se situa per tercer any consecutiu com a la 3a ciutat preferida d’Europa per iniciar una start-up, per davant de París, Amsterdam o Munic, el que confirma el dinamisme de l’ecosistema d’emprenedoria digital de la ciutat. D’altra banda, segons la Comissió Europea Barcelona és la 7a ciutat d’Europa amb més scale-ups, empreses start-ups tecnològiques fundades en el nou mil·leni que han recaptat més d’un milió de dòlars en finançament l’any 2018, per davant d’Amsterdam, Copenhaguen o Madrid.
Barcelona és la 5a ciutat del món més atractiva per al talent digital que vol treballar a l’estranger segons l’informe Decoding Global Talent 2019 de The Boston Consulting Group, només per darrere de Londres, Nova York, Berlín i Amsterdam.
Bona qualitat de vida, atractiva per al talent i capdavantera en recerca i formació superior
L’informe inclou per primer cop en aquesta edició un rànquing que classifica les ciutats que permeten compaginar millor feina i vida personal, on Barcelona ocupa la vuitena posició, per davant de ciutats com París o Vancouver i només per darrere d’Hèlsinki, Munic, Oslo, Hamburg, Estocolm, Berlin i Zuric. Segons aquest rànquing, Cities for the Best Work-Life Balance 2019, Barcelona destaca especialment en àmbits com els de LGTBI i igualtat (on ocupa la 4a posició), dies de vacances (1a), benestar i forma física (7a) o temps de desplaçament a la feina (8a).
Pel que fa a altres dimensions associades a una bona qualitat de vida, Barcelona és considerada la 26a ciutat més segura del món, segons The Safe Cities Index 2019 ?rànquing en què ocupa la 3a posició en seguretat en infraestructures? i és la 7a en l’àmbit de l’esport, segons el Ranking of Sports Cities 2019.
Referents en excel·lència formativa i producció científica
El 2019 Barcelona continua sent un referent com a ciutat d’excel·lència formativa en l’àmbit empresarial, ja que és l’única ciutat europea amb dues institucions docents (IESE i ESADE) entre les deu millors escoles de negocis del continent, segons el Financial Times.
Barcelona i Catalunya destaquen pel seu capital humà qualificat: el percentatge de població treballadora amb estudis universitaris al Principat ha crescut fins al 46’9% i, en el cas de les dones treballadores, supera per quart any consecutiu el 50%.
I segons l’anàlisi de la UPC a partir de les dades del SCI (Science Citation Index), amb les darreres dades disponibles en aquest àmbit, Barcelona se situa al 2018 com a 5a ciutat d’Europa i 23a del món en producció acadèmica científica i assoleix un increment interanual de les publicacions del 8’2%. De fet, Catalunya compta amb 875.000 persones ocupades en l’àmbit de la ciència i la tecnologia, amb infraestructures de primer nivell a la ciutat i el seu entorn, gràcies en part a l’estratègia d’impuls a la recerca de la ciutat
Bona posició en l’organització de congressos i a la franja mitjana en el cost de vida
El 2018, Barcelona és la 4a ciutat global en organització de congressos internacionals i la 1a en nombre de delegats/des participants, segons el rànquing de la International Congress and Convention Association (ICCA). La ciutat es manté en el top 5 d’aquest rànquing per 19è any consecutiu. D’altra banda, l’aeroport continua com el 7è d’Europa, amb més de 50 milions de persones passatgeres.
Pel que fa als índex de cost de la vida, el 2019 Barcelona se situa en la posició 91a en la classificació de les 209 ciutats del món amb un cost de vida més alt, segons l’estudi Worldwide Cost of Living Survey de Mercer, de manera que experimenta una moderació relativa del cost de la vida en el context de les ciutats del món.
Quant al cost dels espais productius, el 2019 Barcelona es manté en la franja mitjana de les ciutats europees en el lloguer d’oficines, locals comercials i espai logístic, tot i el repunt de preus en relació a l’any anterior associat al bon comportament de la demanda.
Consulta l’informe complet aquí.