Barcelona, 12 de gener de 2018.- Barcelona entra amb força al rànquing de ciutats preparades per al futur tecnològic, per darrere només de Singapur, Londres i Xangai. La ciutat destaca com la primera en habitatges intel·ligents, en digitalització de la cultura i el turisme, i en assistència sanitària intel·ligent. Aquest indicador elaborat per PWC, s’inclou per primer any a la nova edició de l’informe de l’Observatori Barcelona 2018, realitzat conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona, i que analitza els principals indicadors econòmics, socials i de negocis a les ciutats d’Europa i el món.
Per al tinent d’alcaldia d’Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals, Gerardo Pisarello, “que Barcelona entri al rànquing de les ciutats del món més preparades per afrontar el futur tecnològic no és cap casualitat. És fruit d’una tasca col·lectiva que desenvolupem des de fa temps els centres universitaris i de recerca, el teixit productiu local i una administració municipal compromesa amb la innovació”. Pisarello ha destacat que “aquells que pinten una imatge esbiaixada de Barcelona han de prendre nota d’aquest informe: la nostra ciutat és atractiva als ulls del món i segueix atraient talent i inversions productives. Entre d’altres coses, gràcies al seu teixit científic, com també deixa clar aquest informe”, i ha reblat: “Volem que segueixi sent així. Per això, l’Ajuntament està desplegant un ambiciós pla de ciència”.
Segons l’informe, la ciutat manté un bon posicionament econòmic i empresarial en els contextos europeu i mundial, i segueix per tercer any consecutiu entre les 25 àrees urbanes més competitives del món, ocupant el 24è lloc de la classificació del Global Power City Index 2018 de la Mori Memorial Foundation.
També se situa entre les 15 primeres ciutats de món amb millor reputació per cinquè any consecutiu en l’informe City Rep Trak i és la cinquena del món d’acord amb el World’s Best Cities 2019 de Resonance Consultancy, que valora la qualitat i reputació de la ciutat des de diverses perspectives incorporant dades de canals digitals.
Atractiva per al talent i la inversió, líder en congressos i amb un aeroport dels més competitius
Barcelona manté la confiança inversora internacional, com ho mostra el fet de mantenir-se entre les deu principals àrees urbanes del món en captació de projectes d’inversió estrangera l’any 2017, segons KPMG.
El 2018 Barcelona se situa com la 4a ciutat mundial més atractiva per treballar a l’estranger segons l’Informe Decoding Global Talent 2018 de The Boston Consulting Group, només per darrera de Londres, Nova York i Berlin.
A més, la ciutat tanca el 2017 com la primera del món en l’organització de congressos internacionals i nombre de delegats i delegades -segons l’ICCA, i el seu aeroport continua com el 7è d’Europa, amb més de 47 milions de persones passatgeres.
Pol d’emprenedoria tecnològica i ciutat destacada en producció científica
Barcelona avança com a ciutat de referència en emprenedoria tecnològica i es posiciona com a 3a ciutat preferida a Europa per a per ubicar-hi una start-up, segons l’Startup Heatmap Europe Report 2018 elaborat per Atomico.
En aquest sentit, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, destaca “la importància que Barcelona sigui considerada una de les ciutats més preparades per ubicar-hi start ups, perquè això atrau talent per a la ciutat. Un talent que cal conservar”.
Destaca també en el capítol de producció científica, com a 5a ciutat a Europa i 18a al món, segons la UPC a partir de les dades del SCI (Science Citation Index), amb més de 800.000 persones ocupades a Catalunya en l’àmbit de la ciència i la tecnologia, amb infraestructures de primer nivell a la ciutat i el seu entorn, gràcies en part a l’estratègia d’impuls a la recerca de la ciutat.
Ciutat amb qualitat de vida
Pel que fa a les dimensions associades a una bona qualitat de vida, Barcelona es posiciona 9a entre les ciutats creatives i culturals d’Europa, segons The Cultural and Creative Cities Monitor 2018 del Joint Research Center de la Comissió Europea, és considerada la 13a ciutat més segura del món, segons The Safe Cities Index 2017 ?rànquing en què ocupa la 3a posició en seguretat en infraestructures? i és la 7a en l’àmbit de l’esport, segons el Ranking of Sports Cities 2017.
Referent en formació superior
En l’àmbit de la formació superior, Barcelona continua com a referent en formació empresarial, i és l’única urbs europea amb dues institucions docents (IESE i ESADE) entre les cinc millors escoles de negocis del continent europeu el 2018, segons el Global MBA Ranking del Financial Times.
Barcelona i Catalunya destaquen pel seu capital humà qualificat: el percentatge de població treballadora amb estudis universitaris al Principat ha crescut fins al 45,8% i, en el cas de les dones treballadores, supera per tercer any consecutiu el 50%.
La ciutat manté la competitivitat en costos, en un context alcista
Barcelona continua sent competitiva en termes de preus i costos a escala mundial, atès que té un nivell de preus i salaris que la situen a la franja mitjana-baixa del conjunt de les grans ciutats europees, la qual cosa afavoreix l’atractiu de Barcelona com a ciutat per fer negocis, malgrat l’evolució alcista dels preus que es va iniciar amb la recuperació econòmica.
Així, pel que fa als preus d’oficines, Barcelona continua en la franja mitjana-baixa d’Europa, ocupant el 37è lloc del rànquing, i manté posicions en l’anàlisi de nivells salarials d’UBS, on se situa com la 30a ciutat del món.
Quant al cost de la vida, el 2018 és el primer any en què s’observa una evolució a l’alça a Barcelona en el rànquing mundial des de l’inici de la crisi econòmica, segons Mercer Human Resource Consulting, però aquesta evolució a l’alça també s’ha produït en altres ciutats europees de la zona l’euro, de manera que Barcelona manté la 14a posició en el rànquing de ciutats amb un cost de la vida més alt.
Bona marxa dels negocis
L’Informe 2018 de l’Observatori de Barcelona es presenta per vuitè any consecutiu juntament amb el monogràfic Clima empresarial a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que analitza l’evolució de l’activitat i la marxa dels negocis els tres primers trimestres de l’any 2018 i la previsió per al quart trimestre.
Aquesta anàlisi posa de manifest que la marxa dels negocis manté una evolució positiva els tres primers trimestres del 2018, però mostra senyals de desacceleració respecte a l’any 2017, mentre que els preus de venda abandonen la senda descendent i s’estabilitzen.
En l’apartat d’ocupació, l’AMB registra l’evolució més positiva des de l’inici de la crisi, i per primera vegada té un comportament positiu en tots els sectors amb resultats força similars, excepte en el sector de l’hostaleria, on pràcticament es manté estable.