La ciutat de Barcelona ha demostrat la fortalesa de la seva marca en el context de la crisi econòmica sense precedents que ha tingut lloc a nivell mundial a causa de la pandèmia i consolida la recuperació de la seva activitat econòmica, tal i com recull l’Informe 2022 de l’Observatori Barcelona que s’ha presentat en el marc de les jornades econòmiques REACT.
Enguany, l’Observatori Barcelona celebra el seu 20è aniversari i l’informe deixa palès el salt qualitatiu que ha fet la ciutat en les dues darreres dècades, amb una trajectòria que l’ha portat a situar-se entre les ciutats globals capdavanteres en àmbits com la competitivitat, l’atractivitat i la captació de talent.
L’informe de l’Observatori Barcelona és una publicació elaborada conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona, que engloba indicadors diversos dels anys 2021 i 2022, i que aporta perspectiva sobre la posició de Barcelona i la seva àrea metropolitana respecte a altres ciutats i metròpolis de tot el món. Analitza un total de 34 indicadors entre les principals ciutats d’Europa i de tot el món en els següents àmbits: activitat econòmica, qualitat de vida i cohesió social, el mercat laboral i la formació, la societat del coneixement, el turisme i els preus i els costos.
Segons el document, Barcelona es mostra com una ciutat resilient i capaç de mantenir l’atractiu i el bon posicionament econòmic i empresarial, tant a nivell europeu com mundial. Els indicadors mostren una consolidació de la recuperació econòmica i això, sumat a l’atractiu de la ciutat, fan que la capital catalana estigui en condicions d’aprofitar les futures oportunitats que sorgiran a mesura que es consolidi la recuperació de l’economia mundial.
La tercera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, ha destacat, en el marc de la presentació de l’Observatori Barcelona, que les dades “són molt bones i valuoses i ens reafirmen que Barcelona està en molt bona posició”. “Són una clara confirmació que estem anant pel bon camí i que tenim bones eines per sortir-nos-en i això ens permet seguir treballant amb una agenda que es confirma; l’agenda de Barcelona pel futur i la Barcelona green deal”, ha reblat Laia Bonet.
Per la seva banda, la presidenta de la Cambra de Comerç, Mònica Roca, ha coincidit en remarcar “la resiliència de la ciutat de Barcelona en moments tant difícils com la pandèmia i la competitivitat general de la ciutat” al mateix temps que ha posat de relleu el “manteniment” de la ciutat en els rànquings internacionals i que l’Observatori Barcelona, que enguany celebra el seu 20è aniversari, es fruit de la col·laboració públicprivada entre l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç.
Des del punt de vista de l’activitat econòmica, aquest 2023 la ciutat ha guanyat tres posicions en el rànquing World Best Cities (Resonance Consultancy) i se situa com la 6a ciutat més atractiva del món per a visitants i emprenedors/res. Així mateix, el 2022 s’ha mantingut entre les 20 ciutats del món amb més competitivitat global per segon any consecutiu i s’ha mantingut entre les 25 primeres posicions des de l’any 2016, segons l’informe Global Power City Index 2022, de la Mori Memorial Foundation.
En la mateixa línia, la ciutat se situa en la 13a posició com a hub digital mundial de referència en la primera edició del rànquing Digital Cities Index, elaborat per Economist Impact del grup The Economist. Aquest rànquing destaca el lideratge de la ciutat en aspectes com l’impuls dels drets digitals i l’ús democràtic de les dades, així com el desenvolupament d’iniciatives pioneres 5G.
La ciutat genera confiança internacional i és atractiva per a treballar
Barcelona genera confiança en l’àmbit de la inversió internacional i se situa com la 7a àrea del món en captació de projectes d’inversió estrangera, segons el Global Cities Investment Monitor 2022 de KPMG. Així mateix, Barcelona és la ciutat d’Europa amb la millor estratègia per a la captació d’inversió estrangera, segons l’informe FDI Cities and Regions of the Future 2022/2023 del grup Financial Times.
En la mateixa línia, Barcelona és la 9a ciutat més atractiva del món per treballar a l’estranger i està entre les primeres 10 ciutats més atractives per a la captació de talent digital (Decoding Global Talent 2021– BCG). A més, la ciutat té dues de les deu millors escoles de negocis del continent europeu –IESE i ESADE- des de fa més d’una dècada, segons el Global MBA Ranking del Financial Times.
Pel que fa a l’activitat de fires i congressos internacionals, la ciutat ha consolidat la seva fortalesa en els resultats del rànquing ICCA 2021 i se situa: 4a en nombre de reunions, 2a en nombre de delegats. Barcelona és l’única ciutat que es manté en el top 5 per a la celebració de congressos i reunions internacionals durant 20 anys consecutius.
Recuperació del turisme
En l’àmbit del turisme, tot i l’impacte de la pandèmia, els principals rànquings internacionals mostren que la reputació i la preferència de Barcelona i el seu entorn com a destí turístic per als visitants internacionals es manté. El 2021, la ciutat ostenta la 4a posició d’Europa en nombre de pernoctacions internacionals (després de Londres, Istanbul i París, segons City Destinations Alliance). El 2022, l’Aeroport Josep Tarradellas- el Prat ha rebut 41.639.622 passatgers, i recupera la 7a posició com a principal aeroport europeu que tenia des de 2016 i que havia perdut els anys de la pandèmia (2020-2021).
Mobilitat sostenible
Finalment, de la resta d’indicadors que analitza l’Observatori Barcelona, cal destacar els resultats que obté la ciutat en la primera edició del rànquing Clean Cities Campaign del 2022. Barcelona és la 10a ciutat d’Europa més preparada per a una mobilitat amb zero emissions, i destaca com la 2a millor ciutat per desplaçar-se a peu, la 5a en accés al transport públic i la 6a en seguretat per als ciclistes.
Així mateix, Barcelona se situa en la 17a posició global en matèria de mobilitat sostenible segons el rànquing Urban Mobility Readiness de la Universitat de Berkeley i Oliver Wyman. L’informe destaca que la ciutat disposa d’una xarxa de transport públic multimodal, eficient i assequible, ben connectat a les xarxes de transport ferroviari i carreteres, al mateix temps que indica que ha d’avançar més en l’ús del vehicle elèctric.
Ecosistema tecnològic
La ciutat torna a repetir, per cinquè any consecutiu, com la 3a destinació d’Europa més atractiva per iniciar-hi una start-up per davant d’altres capitals com París, Munic i Madrid segons la setena edició del Startup Heatmap Europe report del 2022. Barcelona es manté també com el 1r ecosistema d’start-ups hubs a Espanya, el 7è a Europa l’any 2022 (segons StartupBlink) i és la 9a ciutat del top 100 d’ecosistemes emergents del món (segons Startup Genome).