BacktoEvents, una iniciativa per reactivar el sector dels esdeveniments presencials de forma segura

BacktoEvents presenta un manifest amb una Pla d’Acció perquè es puguin tornar a celebrar esdeveniments segurs, amb la realització de tests d’antígens ràpids als assistents. 

La Llotja de Mar ha acollit aquest matí en un gran acte la presentació del projecte BacktoEvents. Aquesta iniciativa, promoguda per la Cambra de Barcelona i Saez DeCom, amb el suport de Turisme de Barcelona, té com a objectiu reactivar el sector dels esdeveniments i demostrar que aquests es poden organitzar de forma segura si es fa un ús adequat dels recursos científics i tecnològics que s’han desenvolupat durant la pandèmia per fer front a la Covid-19.

Abans de la celebració de l’acte tots els assistents han hagut de fer-se un test ràpid d’antígens i han rebut una mascareta de protecció individual FFP2. L’acte l’ha conduït la periodista Elisabet Carnicé i ha comptat amb la intervenció d’un dels màxims representants del sector dels esdeveniments, el director executiu de l’ISE, Mike Blackman, i del xef amb Estrella Michelin, Nandu Jubany. També hi han participat el director de Barcelona Convention Bureau, Christoph Tessmar, la presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, el CEO d’Event Management Institute, Raimond Torrents i el doctor català especialitzat en medicina interna i malalties infeccioses, Oriol Mitjà.

“Tots utilitzem les aixetes de casa, però pocs ens preguntem d’on ve l’aigua que surt d’elles. Amb el nostre sector, aquell que denominem MICE (acrònim en anglès que vol dir Meetings, Incentives, Congresses i Exhibitions), passa una cosa similar. Tots vivim d’ell, però no en som conscients”. Amb aquesta comparació, Tessmar ha volgut fer visible les conseqüències que causa l’aturada del sector dels esdeveniments a l’economia. El sector de l’organització de fires i congressos generava abans de la pandèmia un volum de negoci a Catalunya al voltant dels 810 M€ a l’any i ocupava directament a 5.311 persones. A aquests xifres s’hi ha de sumar l’impacte indirecte que genera en altres sectors de l’economia com el transport, el càtering, les instal·lacions, l’audiovisual, la seguretat, etc. Per tant, es tracta d’un sector que presenta un important efecte multiplicador és de 1,8 punts, és a dir, que per cada 100 euros que s’hi produeixen se’n generen 180 al conjunt de l’economia del país.

“Si no es veu tota la preparació i empreses implicades que hi ha darrere d’un acte, significa que l’esdeveniment és un èxit. Aquest principi d’invisibilitat fa que ara passem desapercebuts com a sector”. Aquesta és la sensació que comparteixen els promotors de BacktoEvents i del manifest Recuperem els esdeveniments presencials. És per això que han reclamat la reactivació dels esdeveniments presencials segurs i que es tingui en compte els efectes “devastadors” que provoca a l’economia allargar la seva aturada. En aquesta línia, han volgut recordar que el retorn de les fires, congressos i actes implica intrínsecament la reactivació d’altres sectors colpejats per la crisi derivada de la Covid-19, com són les empreses de càterings, les de transport privat o els hotels.

Segons dades del Barcelona Convention Bureau, l’impacte econòmic de les reunions i congressos celebrats a Barcelona el 2019 va ser d’1.761,68 milions d’euros (comptant la despesa dels assistents als esdeveniments que venen de fora de Catalunya en hotels, restaurants, comerç i oci). Una xifra que encara seria més elevada si s’hi sumés l’impacte de les fires i també dels altres esdeveniments que van organitzar les empreses, com són les inauguracions, les campanyes de màrqueting, les presentacions de producte, els teambuildings i les formacions, entre d’altres. A més, les activitats organitzades a la Fira de Barcelona tenen un impacte econòmic anual de més de 4.700 milions d’euros, generen més de 35.000 llocs de treball i 971 milions de recaptació fiscal.

Per tots aquests motius, les empreses d’esdeveniments, la Cambra de Barcelona, Saez DeCom, amb Turisme de Barcelona han presentat un manifest amb un Pla d’Acció perquè es puguin tornar a celebrar esdeveniments segurs. A hores d’ara, el manifest, disponible al web backtoevents.org, ja compta amb més de 1.500 adhesions.

Les entitats consideren que amb l’aplicació d’aquest Pla d’Acció i el consegüent retorn dels esdeveniments presencials, es generaria un doble impacte positiu a la societat: per una banda es reactivaria l’economia del sector i la dels altres agents implicats, i per l’altra augmentaria el nombre de persones testades, tallant les cadenes de contagi i facilitant dades al sistema de salut pel seguiment del virus.

Els esdeveniments, un sector estratègic per Barcelona

Al sector dels esdeveniments no només li preocupa la repercussió econòmica, sinó també el que afecta a la imatge internacional que aconsegueixen els territoris gràcies al funcionament d’aquest sector. Tant és així que el 2019 Barcelona se situava com la primera ciutat, per tercer any consecutiu, en participació de nombre de delegats i delegades en congressos internacionals, i com la quarta ciutat organitzadora de congressos internacionals, segons la International Congress and Convention Association (ICCA).

Aquestes xifres mostren que el sector dels esdeveniments juga un paper fonamental i estratègic arreu del món. Per tant, la recuperació dels actes segurs permetrà mantenir l’alt nivell de competitivitat que els últims anys ha convertit Barcelona en una de les ciutats mundials líders en l’organització d’esdeveniments.