Adéu, 2021! Deixem enrere un any on l’actualitat ha estat molt marcada per la pandèmia i l’inici de la vacunació contra la Covid-19, però que també ens ha deixat titulars que han generat debat en el panorama econòmic. Alhora, des de la Cambra hem continuat treballant per ajudar les empreses a recuperar-se de l’embat de la crisi sanitària i impulsant accions per avançar cap a un model basat en el coneixement.
És per això que volem compartir amb vosaltres un petit recull d’articles signats al llarg d’aquest any per la presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, amb la visió de la corporació sobre alguns dels temes que ens ha acompanyat aquest 2021, i que ben segur ens continuaran acompanyant aquest 2022, així com algunes les accions destacades que hem liderat des de la corporació.
Catalunya i la nova economia de l’espai
L’Espai ha estat històricament una indústria dominada per agències governamentals i grans multinacionals, però això està començant a canviar. Cada cop més pimes i startups fan a aquest sector gràcies a la irrupció dels nanosatèl·lits i la necessitat de solucions tecnològiques per a l’observació de la Terra i la tecnologia de processament de dades. Aquesta filosofia és la que coneixem com a Nova Economia de l’Espai.
Aquest any Catalunya ha aprovat una estratègia per desenvolupar aquesta indústria al nostre territori i ha aconseguit posar en òrbita amb èxit un nanosatèl·lit, l’Enxaneta. En aquest article expliquem per què val la pena apostar per aquest sector, que destaca per generar ocupació d’alt valor afegit i ser molt intensiva en coneixement.
De quin color volem que sigui la llum?
El preu de la llum ha estat un dels grans temes de l’any a causa de l’escalada sense precedents que ha experimentat des del mes de gener arran del temporal Filomena. Un fenomen que ha posat de manifest algunes de les mancances del nostre model energètic i que afecten el seu preu, com la dependència de combustibles fòssils per generar electricitat. Així ho hem analitzat des de la Cambra de Comerç de Barcelona.
Per què hem de mesurar el progrés més enllà del PIB?
El Producte Interior Brut (PIB) és l’indicador de referència per mesurar la riquesa generada per les economies, però un PIB més elevat significa més benestar? Existeixen moltes més variables que intervenen en el progrés econòmic i social, i amb l’objectiu de recollir-los, aquest any des de la Cambra hem impulsat els Indicadors de Progrés i Benestar (IPB). En parla la presidenta de la corporació en aquest article.
Més digitals, més competitius, més resilients
La pandèmia ha accelerat la digitalització i l’ocupació de perfils relacionats amb la Salut, les ciències i les TIC, una oportunitat per convèncer l’empresariat dels avantatges de la transformació digital i avançar cap a un model econòmic més resilient i adaptat als reptes que ens esperaran aquest mil·lenni, on s’apostarà cada cop més pel coneixement. L’assoliment d’una economia digital és el tema d’aquest article.
La necessitat d’actuar en renovables per aturar l’escalfament global
Durant dècades la majoria d’Estats i grans corporacions no s’han pres prou seriosament la crisi climàtica que patíem davant nostre, tot i les advertències de la comunitat científica. Aquest any s’ha celebrat la COP26 a Glasgow, on s’han actualitzat els objectius i les accions a mitjà i llarg termini per aturar l’escalfament global. En aquest article, abordem una de les accions més importants que s’hauran de liderar en aquest sentit: la transició energètica.