Mònica Roca i Aparici, proclamada presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona

Després de 135 anys d’història, Roca serà la primera presidenta de la corporació. Encara un mandat amb una gran prioritat  superar la crisi econòmica provocada per la Covid-19.

El Ple de la Cambra de Barcelona ha elegiaquest dilluns Mònica Roca i Aparici com a nova presidenta de la corporació. Roca, que fins ara ocupava la vicepresidència 1a, pren el relleu a Joan Canadell al capdavant de la Cambra i es converteix en la primera dona que dirigirà la institució en els seus 135 anys d’història.

L’actual equip de govern de la Cambra va decidir fer la primera presidència paritària, els dos primers anys amb Joan Canadell al capdavant i els dos següents amb Mònica Roca i Aparici.

La presidenta ha sortit elegida després de sotmetres a votació amb la candidatura de José María Torresmembre del Ple com a representat de les organitzacions empresarials per PIMEC. Torres s’ha postulat per ocupar la presidència de la corporació quan Roca i Aparici ha finalitzat el seu discurs d’investidura. No obstant aixòel ple ha atorgat per 32 vots a favor la confiança a Mònica Roca i Aparici.

Enginyera de telecomunicacions, Roca ha treballat durant 10 anys a l’Agència Espacial Europea i actualment dirigeix una empresa que desenvolupa processaments de dades de satèl·lits d’observació de la Terra i proveïdora de serveis i solucions per a la mitigació del canvi climàtic.

Ara, com a presidenta electa, Roca encara els propers 2 anys de mandat amb 3 grans prioritats: fer costat a les pimes i els autònoms per superar la crisi econòmica provocada per la Covid-19, l’aprovació de la Llei de Cambres, i continuar el camí cap a una nou model econòmic basat en el coneixement i la tecnologia, que situï Catalunya al capdavant de la 4a revolució industrial.

A més de la candidatura de la presidència, el ple també ha elegit la vocalia al Comitè executiu que ha deixat vacant en Pere AntentasEn el seu lloc s’hi ha presentat Jaume Aragall i aquest ha rebut el suport de 31 vots del plenari. Aragall, que ja compta amb càrrecs dins la corporació, com la presidència de la Cambra del Vallès Oriental i la coordinació de les Territorials, entrarà a forma part del Comitè Executiu, òrgan de govern de la Cambra.

Un canvi de lideratge, però una continuïtat en el projecte 

L’actual presidenta, Mònica Roca i Aparici, ja havia estat vinculada anteriorment a l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE), durant aquests primers 20 mesos de govern ha treballat, junt amb la resta de l’equip, en totes les iniciatives impulsades des de la corporació, com l’impuls del pla estratègic Catalunya 2030/40, la creació del Centre Blockchain de Catalunya, el desenvolupament de 13 comissions sectorials de la Cambra i l’impuls de les Cambres Territorials.  

Així mateix, també ha treballat en la posada en marxa de les Consultes Cambra i la creació d’iniciatives transversals com el Hub Industrial de Mobilitat Sostenible el Hub cambraDigitalDos projectes que han d’esdevenir tractors de la nova Cambra i que han de contribuir a construir aquest nou model econòmic basat en el coneixement i la tecnologia, digital i sostenible.  

Durant la seva intervenció, Roca també ha destacat l’esforç de la corporació per fer costat a les empreses durant els mesos més durs de la crisi de la Covid-19, per exemple, a través del projecte Aixeca el Teu Negoci, amb una inversió de més de 10 milions d’euros en recursos i serveis directes per a pimes i autònoms. Des del llançament d’aquest projecte, la Cambra ha arribat a atendre més de 8.000 empreses.