projecte innovacio

Més de 2.400 pimes reben suport de la xarxa EEN de la Comissió Europea a Catalunya

La xarxa acaba de posar en funcionament el pla operatiu per aquest 2019, que comptarà amb més d’un milió d’euros de pressupost i preveu incorporar assessorament especialitzat en matèries com la indústria 4.0

Barcelona, 15 de febrer de 2019.- Més de 2.400 pimes catalanes han rebut suport de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) per internacionalitzar-se i innovar en el marc del programa operatiu 2017-2018. L’EEN és una xarxa de la Comissió Europea de suport a l’empresa, que a Catalunya lidera ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- i en consorci amb la Cambra de Barcelona i el Consell General de Cambres de Catalunya.

L’objectiu d’aquesta xarxa, que acaba de posar en funcionament el pla operatiu d’aquest 2019, és impulsar les pimes i assessorar-les en termes d’innovació, internacionalització, accés a finançament per a projectes d’àmbit europeu o cerca de socis internacionals, entre d’altres. Així, durant el 2017 i 2018, l’EEN va organitzar 9 missions empresarials a països com el Regne Unit, Alemanya o Xile enfocades a la cerca de noves oportunitats de negoci i cooperació tecnològica, a banda de tres missions inverses que van acompanyar delegacions empresarials provinents de Perú, Xile i Itàlia a Catalunya.

També durant aquest període s’han organitzat 78 Brokerage Events: entrevistes bilaterals de 20 minuts entre empreses, grans corporacions i centres tecnològics per explorar possibles col·laboracions. En total s’han celebrat més de 4.700 reunions bilaterals en què han participat un miler d’empreses catalanes, organitzades en el marc de fires i congressos internacionals com el Mobile World Congress, l’Smart City Expo World Congress o IOT Solutions World Congress. Paral·lelament també s’han celebrat 165 actes de formació i sensibilització en què han participat prop de 5.000 empresaris.

Com a conseqüència d’aquestes iniciatives, a través de la xarxa EEN, en el període 2017-2018 les empreses catalanes han tancat més de 100 acords amb socis internacionals de països com Alemanya, França, Regne Unit o Xile. Per sectors, els principals àmbits en què es desenvolupen aquestes col·laboracions són les TIC, la salut i biotecnologia, la indústria 4.0 i la construcció. De fet, un 82% de les empreses espera millorar la seva posició al mercat gràcies al suport de la xarxa, un 58% creu que incrementarà la seva facturació i un 26%, els llocs de treball. Precisament al 2018 la xarxa ha celebrat el seu desè aniversari.

Indústria 4.0 i economia circular

El nou pla operatiu de la xarxa EEN per aquest 2019 comptarà amb un pressupost de més d’un milió d’euros i preveu incorporar novetats com l’assessorament especialitzat en àmbits com la indústria 4.0, l’economia circular o la gestió eficient dels recursos, així com l’impuls de la compra pública innovadora i l’accés de les pimes a oportunitats de negoci al mercat europeu fomentant la cooperació regional. En aquest sentit, un dels objectius de l’any serà la col·laboració entre entitats per identificar les empreses catalanes més innovadores i amb major potencial d’escalabilitat en mercats internacionals, així com continuar involucrant grans corporacions que comptin amb plataformes d’innovació obertes.