Més de 100 entitats socials i econòmiques de Barcelona presenten PRO BCN 2023, un projecte que posa les bases sobre el present i el futur de la ciutat

El projecte PRO BCN 2023 ha estat impulsat per la Fundació Barcelona Promoció i coordinat per l’Institut Cerdà, Rethink Barcelona i Tech Barcelona, Barcelona Oberta, Turisme de Barcelona, l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya i el Casal dels Infants.  

Gairebé 100 entitats del teixit associatiu barceloní, màxims representants de les institucions de la societat civil i candidats a les properes eleccions municipals de Barcelona, han assistit aquest matí a la presentació de conclusions del projecte PRO BCN. El treball s’ha construït a partir de la participació de bona part de les principals entitats representatives de la societat civil que hi han volgut col·laborar, coordinades per l’Institut Cerdà, Rethink Barcelona, Tech Barcelona, Barcelona Oberta, Turisme de Barcelona, ADETCA i Casal dels Infants, a partir del comunicat emès el mes de setembre de 2022, a l’inici del projecte. 

Entre les principals conclusions del projecte destaquen la necessitat d’una major col·laboració publicoprivada, en un marc normatiu favorable a la consolidació d’una metròpoli competitiva i inclusiva, capaç de consolidar el seu lideratge urbanístic, econòmic, tecnològic, comercial, turístic, cultural i inclusiu; i una sostenibilitat basada en la necessitat de facilitar el progrés econòmic, mediambiental i social, mitjançant un diàleg permanent entre tots els actors implicats en el seu desenvolupament, que afavoreix la creació d’ocupació i unes condicions de vida de qualitat per a tots els ciutadans. 

L’acte ha tingut lloc a la Llotja de Mar, en presència dels representants de la Cambra de Comerç de Barcelona, que n’han estat els amfitrions; els caps de llista de les candidatures a les properes eleccions municipals Jaume Collboni (PSC), Ernest Maragall (ERC), Daniel Sirera (PPC) i Xavier Trias (Junts), Jordi Martí el número dos de Barcelona en Comú, Maria Eugènia Gay, número dos del PSC, i altres representants d’entitats i institucions rellevants del país. 

PRO BCN va néixer amb l’impuls inicial d’un conjunt d’entitats que van coincidir en constatar la conveniència, davant les properes eleccions municipals, de recollir l’opinió col·lectiva i estructurada de la societat civil barcelonina sobre el present i el futur de la metròpoli. 

La proposta està a disposició del conjunt de la ciutadania i de totes les candidatures a les properes eleccions municipals i ha estat treballada amb la participació de totes les entitats representatives que hi han volgut contribuir, assumint des de l’inici la impossibilitat d’abastar totes les temàtiques d’interès per a la ciutat.  

Les entitats coordinadores i els seus representants que amb la Secretaria executiva han constituït el Comitè de Coordinació de PRO BCN són aquestes: 

  • Institut Cerdà (Carles Cabrera, Director General) 
  • Rethink BCN (Fèlix Riera, Director) i Tech Barcelona (Miquel Martí, CEO) 
  • Barcelona Oberta (Gabriel Jené, President i Nuria Paricio, Directora) 
  • Turisme de Barcelona (Eduard Torres, President i Gabriel Guilera, Assessor) 
  • Associació d’Empreses del Teatre de Catalunya, ADETCA (Isabel Vidal, Presidenta) 
  • Casal dels Infants (Enric Canet, Director de Relacions Ciutadanes) 

El lideratge del projecte ha estat compartit de forma col·lectiva per la Secretaria Executiva i les entitats impulsores/coordinadores, que han actuat exclusivament com a facilitadores del procés de reflexió de les entitats participants, que són l’origen de les opinions reflectides en els documents de síntesi. 

Les diferents propostes presentades tenen el mínim comú denominador de perseguir uns mateixos objectius, sense haver pretès que coincideixin en uns mateixos conceptes o criteris. Cal destacar que les opinions aportades fan referència específicament a cada un dels sis eixos i només poden ser atribuïbles a les entitats que consten relacionades al final de l’apartat corresponent a cada document. 

La tasca de suport al conjunt del projecte ha estat a càrrec de la Fundació Barcelona Promoció, representada per Joan Ramon Rovira i Xavier Carbonell, que s’han fet càrrec de la secretaria executiva, i d’Intermèdia, Agència de Comunicació, representada per Toni Rodríguez, que s’ha fet càrrec de les relacions amb els mitjans. Han col·laborat també amb la secretaria executiva les següents persones: Salvador Alemany, Jordi Cabré, Joaquim Coello i Mateu Hernández.