Barcelona, 17 d’abril de 2019.- L’acord entre la Cambra de Barcelona i l’Associació de Cambres de Comerç i Indústria de la Mediterrània (ASCAME) arriba als 15 anys, després que l’any 2002 l’ens cameral, sota la presidència de Miquel Valls, impulsés un nou model d’actuació modificant l’estructura de l’organització i establint la secretària general de l’Associació a la seu de la Cambra.
Al llarg d’aquesta etapa ASCAME s’ha consolidat i ha esdevingut l’Associació més important del sector privat del mediterrani. El nombre de membres de l’ens s’ha incrementat exponencialment i ha passat de 30 als 300 membres actuals, els quals provenen de més de 23 països i de més de 250 ciutats d’arreu del mediterrani. Així mateix, també han augmentat el nombre de comissions de treball de l’associació, passant de 9 a 20, i ampliant els focus d’interès sobre les actuals tendències i temes de discussió, com són les energies renovables, les dones i els joves emprenedors i el desenvolupament urbà.
La cooperació de la Cambra també ha permès contribuir en el desenvolupament institucional signant més de 70 acords internacionals amb representatius actors institucionals o empresarials de l’arc mediterrani. Concretament, ASCAME manté un vincle amb institucions econòmiques com el Banc Eruopeu d’Invesions (BEI), organismes especials com l’Organització Mundial de Turisme de les Nacions Unides (UNWTO) i institucions públiques de la mediterrània com la Unió per la Mediterrània (UpM).
En aquesta línia, la “declaració 20+20” promoguda per ASCAME l’any 2005 i firmada per més de 26 organitzacions euromediterrànies va establir més de 20 iniciatives concretes per promoure l’economia mediterrània i fomentar així el progrés econòmic i social que busca l’Associació. Una declaració que continuava la tasca ja iniciada amb la firma del Procés de Barcelona el 1995.
Tanmateix, la col·laboració estratègica de la Cambra de Barcelona ha permès contribuir en el creixement i establiment a la ciutat de Barcelona de certàmens econòmics de referència mediterrània com són la MedaWeek, el Meda Logistics & Transport Forum i el Mediterranea Ports Summit en el marc del Saló Internacional de Logístic (SIL).
La Medaweek, la Setmana de líders econòmics de la Mediterrània, al llarg de les dotze edicions celebrades a Barcelona ha congregat més de 20.000 participants provinents de més de 40 països i ha consolidat el paper de Barcelona tant com a capital econòmica de la mediterrània com plataforma empresarial d’integració regional entre Europa, Africà i Àsia. Dins el seu consell assessor hi formen part persones de reconeguda trajectòria política i econòmica de l’àrea mediterrània com són Enrico Letta, exprimer ministre d’Itàlia; José Luis Arnaut, exprimer ministre de Portugal, Philippe de Fontaine Vive, vicepresident del BEI, o el mateix president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls.
Globalment l’àrea mediterrània amb 345.000 milions d’euros és el segon soci comercial de la unió europea, per darrere dels Estats Units. Més de 15.000 empreses europees treballen en aquesta regió i converteixen aquest punt d’una extraordinària importància estratègica pel conjunt europeu. De manera paral·lela el territori presenta un important pes estratègic en matèria energètica, ja que fins al 35% del subministrament energètic de la Unió Europea prové dels països del sud del Mediterrani.