Marina Rossell i Càrol Rovira seran les protagonistes de la celebració dels 3/4 de mil·leni del Consolat de Mar a Tortosa

El Consolat de Mar engega la celebració dels seus 750 anys, que coincideix amb la redacció del Llibre de les Costums de Tortosa i Costums de la Mar. 

El proper 24 d’octubre Tortosa acollirà l’acte inaugural de l’any commemoratiu 3/4 de Mil·lenni. Consolat de Mar, amb motiu dels 750 anys del naixement d’aquesta institució. 

L’esdeveniment tindrà lloc a les 18 h al Teatre-Auditori Felip Pedrell i comptarà amb la presència de les principals autoritats del país, així com la Il·lma. Sra. Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa; l’Excm. Sr. Jordi Domingo, cònsol major del Consolat de Mar i l’Excma. presidenta de la Cambra de Comerç, la Sra. Mònica Roca. 

L’espectacle, que compta amb guió i direcció d’Esther Lázaro i Marçal Girbau, serà conduït per  l’actriu i cantant ebrenca Càrol Rovira. S’hi succeiran parlaments, entrevistes, càpsules audiovisuals que explicaran la història dels Costums de la Mar i del Consolat de Mar i un viatge musical a càrrec de la gran veu catalana Marina Rossell, que s’acompanyarà d’artistes d’arreu dels Països Catalans i de la Mediterrània, que representaran bona part dels territoris que van tenir Consolat de Mar: el tortosí Arturo Gaya, el valencià Carles Dénia, la mallorquina Joana Gomila, l’alguerès Davide Casu o el trio araboccità Anda-lutz. 

A més, s’hi presentaran les accions programades en l’any commemoratiu, que s’allargarà fins a la tardor del 2023 i que inclourà, entre d’altres, un Congrés Internacional de Mediació, una exposició historiogràfica, la producció d’un documentari audiovisual, l’edició de material educatiu que serà difós i posat a disposició de les escoles i instituts del país, l’organització de diversos simpòsiums universitaris, el disseny d’un videojoc interactiu que acosti la història de la institució al públic més jove i un projecte gastronòmic que unirà els tres grans territoris de llengua i cultura catalanes. 

L’objectiu final és d’obrir el Consolat de Mar al conjunt de la societat catalana i difondre’n el reconeixement internacional arreu del món, d’acord amb tres eixos principals: 

  • Passat: explicar la història gairebé mil·lenària de l’ens, pioner en el foment de la mediació i la resolució alternativa de conflictes comercials des del seu naixement en plena edat mitjana i reconegut bressol del dret marítim internacional. 
  • Present: difondre la institució viva d’avui, com a referent nacional i internacional de la mediació en l’àmbit econòmic, empresarial i social. 
  • Futur: treballar per establir noves relacions internacionals amb institucions, empreses i països d’Europa i del món, tot aprofitant la riquesa cultural, empresarial i diplomàtica del passat per a propulsar una institució de futur basada fonamentalment en: les noves tecnologies i la intel·ligència artificial; el foment de la mediació i altres sistemes adequats de resolució de conflictes, per tal de propiciar l’eficiència, la salut i la pau en el món empresarial, polític i social; el coneixement i el foment de la formació dels futurs grans mediadors i àrbitres; i també la diplomàcia entre empresaris i pobles per contribuir a l’obertura de nous mercats arreu del món i la interrelació profitosa i permanent entre els seus emprenedors i la seva ciutadania. 

Els Costums de la Mar, que es troben dins els Costums de Tortosa, són l’embrió del Llibre del Consolat de Mar, considerat el primer codi de comerç internacional escrit en català, és a dir: una de les majors aportacions de Catalunya al món occidental i a la història del dret mundial. Rere el naixement del primer Consolat de Mar en ple segle XIII, la institució es va anar replicant arreu de la Mediterrània i el Llibre es va traduir a l’italià, el francès, l’holandès, l’anglès i l’alemany, entre d’altres idiomes. 

El 13 de juliol passat, la capital del Baix Ebre es convertia en l’escenari des d’on es va donar el tret de sortida als preparatius de la commemoració. Tres mesos més tard, es vol reivindicar de nou el rol històric de Tortosa com a bressol del dret marítim, com a port fluvial i marítim cabdal del nostre país a l’edat mitjana i com a testimoni viu del caràcter obert, emprenedor, mediador i dialogant de Catalunya. 

Tal com havia declarat en aquella ocasió el Cònsol Major, Jordi Domingo, el Consolat de Mar hauria d’esdevenir “un paraigua de país on tothom s’hi pugui sentir representat sota els pilars de llengua, cultura, mediació, promoció del comerç i internacionalització de les institucions”. 

En definitiva, l’any commemoratiu 3/4 de Mil·lenni. Consolat de Mar cerca donar un nou impuls a la institució i fer-la molt més propera, present i accessible al conjunt del teixit econòmic i comercial del país i a la ciutadania en general. Una institució de la ciutat de Barcelona, del conjunt de Catalunya i dels territoris de parla catalana amb 750 anys d’història que li han de permetre -amb el reconeixement i l’autoritat que li atorga el llegat- esdevenir una marca i un referent internacional de confiança, neutralitat i modernitat a l’hora d’entomar els grans reptes del comerç internacional i de resoldre els conflictes inherents a la vida econòmica, empresarial i social. 

Per més informació contacta amb:  

www.tresquartsdemillenni.cat 

Per a assistir a l’acte cal inscriure’s al formulari següent:  

https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=3CeUOw7TvEOMBv9yU2dv7F87AmxFdlFPscqt5eD899dUMkFTWjVZN1pRMkVUUTJERDQ1OEVJNVZVVS4u