Les Cambres reclamen urgentment a l’Estat llum verda per habilitar les farmàcies com a punts de cribratge per tallar les cadenes de contagi

També exigeixen noves vies de finançament per ajudar les empreses, ja sigui a través d’un crèdit MEDE o mitjançant l’emissió de deute públic al mercat.

Les Cambres de Comerç de Catalunya, atesa la situació epidemiològica a les portes de Nadal, reclamen urgentment a l’Estat mesures per reforçar la detecció de contagis que evitin més restriccions i conseqüències econòmiques irreversibles.

La primera d’aquestes mesures hauria de ser la de donar llum verda perquè les farmàcies es puguin habilitar com a punts de cribratge perquè s’hi pugui fer tests ràpids i poder així tallar abans les cadenes de contagi, tal com s’està fent a França i farà també la comunitat de Madrid.

Si no s’actua ara amb decisió, la situació al gener es podria complicar fins al punt de recórrer de nou a un tancament generalitzat. Mesures com les que s’han aprovat a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès avancen un escenari que si es materialitzés al gener seria un cop mortal per a milers de pimes i autònoms.

Per aquest motiu, també s’exigeix a l’Estat noves vies de finançament per ajudar els sectors econòmics, per exemple, ja sigui mitjançant un crèdit MEDE – Catalunya podria rebre fins a 4.700 milions d’euros (el 2% del seu PIB) a través d’aquesta via– o bé mitjançant l’emissió de deute públic amb tipus d’interès més favorable, una tendència que ja s’està observant al mercat.

La Cambra de Barcelona està realitzant aquesta setmana una campanya de cribratges amb tests ràpids d’antígens per aturar l’expansió de la Covid-19 a tres centres comercials ubicats a la ciutat de Barcelona: Glòries, L’Illa i La Maquinista. L’experiència d’aquests dies, on s’han produït cues de fins a dues hores, demostra l’interès i conscienciació de la població per aturar la pandèmia.