L’adaptació al canvi climàtic dels boscos, s’analitzarà a Vilafranca del Penedès

El curs s’emmarca dins del programa Life Clinomics, que té com a objectiu disminuir la vulnerabilitat  i anticipar-se al canvi climàtic.

El proper dimecres, 21 de març, el projecte Life Clinomics organitzarà a la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a l’Alt Penedès un curs centrat en l’adaptació al canvi climàtic dels boscos. Sota el títol, Gestió de l’adaptació al canvi climàtic dels boscos, es tractaran els principals efectes del canvi climàtic als boscos, així com les principals mesures i tècniques per a què el sector forestal puguin actuar i adaptar les seves necessitats als possibles efectes del canvi climàtic.

El curs és el primer de diversos que s’oferiran en el marc del programa Life Clinomics. A finals d’abril s’impartirà un centrat en fomentar les bones pràctiques per a un turisme sostenible. I més endavant s’organitzaran altres, com un curs que versarà sobre la gestió a l’adaptació al canvi climàtic dels boscos al Montseny, un altre que s’ocuparà sobre la valorització dels serveis ecosistèmics al bosc i un darrer que tractarà la comunicació i el màrqueting ambiental en el sector del turisme.

Què és el projecte Life Clinomics?

El projecte europeu Life Clinomics proposa posar nous processos d’inversió d’entitats públiques, especialment municipis, així com d’empreses de determinats sectors, per disminuir la seva vulnerabilitat, de forma que s’anticipin als impactes climàtics i augmentin la seva resiliència, millorant la seva competitivitat i augmentant l’ocupació.

El programa es desenvoluparà a la comarca de l’Alt Penedès, la reserva de la biosfera del Montseny i la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre. I els sectors econòmics: l’agroforestal, el pesquer i el turístic, sectors vinculats al medi natural, i amb vulnerabilitats i oportunitats significatives davant el canvi climàtic.

La coordinació del projecte va a càrrec de la Diputació de Barcelona i té com a socis la Cambra de Comerç de Barcelona, la Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la Unió de Pagesos de Catalunya, la UGT, CCOO, COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre) i l’Oficina del Canvi Climàtic de Catalunya. Al llarg d’aquest any i fins al gener del 2019 s’organitzaran més de 20 cursos en els territoris destacats.