La Cambra territorial del Barcelonès Nord i FEB-PIMEC reclamen als partits de Badalona unitat a favor de l’economia i la indústria locals

Ambdues organitzacions adrecen a les forces locals un pla d’accions d’interès general per incentivar l’activitat econòmica de la ciutat i orientar-la cap a nous models.

La Cambra territorial del Barcelonès Nord i la Federació d’Empresaris de Badalona-PIMEC (FEB-PIMEC) reclamen als partits polítics amb opció de govern a Badalona treballar conjuntament a favor de l’economia i la indústria locals, tot deixant de banda polèmiques partidistes i posant el focus en el futur de la ciutat per posicionar-la com a referent al Barcelonès Nord i la Regió Metropolitana de Barcelona.

Així ho destaquen ambdues organitzacions en un pla d’accions d’interès general dirigit les forces polítiques municipals, que estableix com a mesures urgents treballar activament pel comerç local, els serveis de proximitat, les pimes i autònoms/es i ajudar les empreses a mantenir llocs de treball, així com la reactivació dels polígons i la indústria general i treballar conjuntament en projectes innovadors.

Així mateix, el document destaca la unànime preocupació pel funcionament actual del Consistori badaloní, que fa necessari professionalitzar la seva gestió culminant com més aviat millor el procés d’incorporació d’una estructura gerencial. Una oportunitat especialment si es gestiona amb el consens entre totes les forces municipals, amb una mirada àmplia sobre les oportunitats i les mancances de la ciutat.

Indústria, coneixement i FP, accions destacades

En el mig i llarg termini, la territorial i FEP-PIMEC demanen promoure i reactivar accions que incentivin l’activitat econòmica, no només les ja planificades i en execució, sinó també actuacions noves centrades en sectors clau i amb alt potencial de creixement com la salut i l’alimentació, l’activitat entorn de la metal·lúrgia i les indústries culturals i creatives. Un procés que ha de comptar amb la col·laboració del teixit econòmic local.

Concretament, en l’àmbit de la indústria, es proposa millorar l’atractiu dels polígons industrials, especialment nord i sud, modificant els seus usos per ubicar-hi empreses intensives en llocs de treball orientats a la Indústria 4.0. En aquest sentit, és important establir sinergies amb les universitats i centres de recerca del Barcelonès Nord centrats en aquest i altres sectors com la transició energètica, la medicina i l’alimentació.

Pel que fa a la formació, la Cambra territorial del Barcelonès Nord i FEB-PIMEC veuen primordial potenciar l’FP dual per solucionar la falta de professionals qualificats a les empreses. El pla d’accions precisa la creació del Consell Local de Formació Professional de Badalona i la modernització de les famílies professionals cap als sectors amb més oportunitats d’inserció en el futur amb relació als nous rols més demandats per les empreses.

També es proposa el reaprofitament i adequació d’espais emblemàtics de Badalona en desús en benefici de sectors estratègics i activitats relacionades amb el coneixement i la innovació. Així mateix, es recomana prioritzar aquesta acció per a activitats especialitzades i de competitivitat territorial, tot aprofitant la connectivitat del TramBesòs i la proximitat del sector Tres Xemeneies i el Port de Badalona, entre altres ubicacions.

Finalment, la petició conjunta demana treballar conjuntament amb el municipi de Sant Adrià de Besòs en la reordenació del front litoral en l’àmbit de les Tres Xemeneies, tot incorporant iniciatives que beneficiïn la ciutat de Badalona i l’ajudin a consolidar el front litoral nord de la Barcelona Metropolitana en coneixement, innovació i activitat cultural. Tot plegat estaria orientat a la construcció d’un “espai innovador supramunicipal”.