Fotografia d'una fàbrica per il·lustrar l'informe de conjuntura econòmica del tercer trimestre de la Cambra de Barcelona.

La Cambra revisa a la baixa del -10,3% al -12,7% la previsió de PIB per al 2020 degut a l’empitjorament de la situació sanitària

Es calcula que les ajudes directes de la Generalitat al sector de la restauració haurien de pujar fins als 100 M€ per cobrir les pèrdues d’ingressos empresarials i els costos fixos (subministres, lloguers…).

Fa tres mesos prevèiem una caiguda del PIB del -10,3% el 2020 i un escenari més negatiu del -13% en cas de rebrot important. Aquest segon escenari s’està complint. En l’Informe de conjuntura catalana del tercer trimestre de 2020, les previsions fetes per l’equip d’AQR-Lab de la UB i la Cambra de Comerç de Barcelona assenyalen un descens del PIB del -12,7% el 2020 i una recuperació només parcial el 2021 del +6,7%. La previsió de caiguda de 2020 incorpora l’impacte de les darreres mesures preses per contenir l’expansió de la pandèmia a Catalunya i l’empitjorament de la situació sanitària a bona part d’Europa.

Per exemple, França i el Regne Unit tenen una situació epidemiològica tan greu com la nostra, i també estan prenent mesures restrictives, la qual cosa impactarà en les seves economies i de retruc en la nostra a través de menors exportacions i menys moviments de passatgers. Això ens porta a pensar que la recuperació tindrà una forma més de W asimètrica que de V, i evolucionarà amb els rebrots fins que es trobi la solució definitiva a la pandèmia.

Pel que fa al mercat laboral, el 2020 la caiguda de l’ocupació prevista és del -7,3% als quals s’haurien de sumar els treballadors en ERTO. A data de 31 de setembre, a Catalunya el nombre de treballadors en ERTO és de 146.559, el 5,4% dels assalariats, un percentatge que no es reduirà gaire en els propers mesos atès que el 50% d’aquests pertanyen als sectors d’agència de viatges, transport, hostaleria i oci, unes activitats que no preveuen tornar a una certa normalitat fins a la setmana santa de 2021.

 

L’impacte econòmic del tancament de bars i restaurants s’estima entre 366 i 539 M€ i les ajudes directes de la Generalitat haurien de pujar fins als 100 M€

L’esperada recuperació del tercer trimestre s’ha vist entorpida pels rebrots i confinaments puntuals a determinats indrets de Catalunya durant el mes de juliol i agost que han afectat molt especialment al sector turístic. L’esperança que al setembre millorarien les dades econòmiques, una vegada els sectors no turístics reprenguessin l’activitat, tampoc sembla que s’estigui produint. Els indicadors relatius al consum o la inversió empitjoren al setembre i només s’observa una millora molt gradual en l’ocupació efectiva (una vegada es descompten els ERTO) i en la mobilitat.

A l’octubre s’hi afegeix l’impacte econòmic negatiu que tindrà el tancament de bars i restaurants, estimat per la Cambra entre 366 i 539 milions d’euros, al que se sumaria el derivat de la reducció d’aforaments a espais culturals, comerços i altres durant quinze dies, i que es traduirà amb tota seguretat en un  empitjorament de la taxa de variació del PIB en el quart trimestre de l’any. Tot plegat no són bones notícies per a l’economia catalana que esperava un darrer trimestre més positiu. En tot cas, aquests sacrificis poden ser la solució per salvar la temporada de Nadal, un període en el qual es concentren bona part dels ingressos anuals en els sectors més afectats per la Covid-19.

Per altra banda, la Cambra ha estimat que l’import de les ajudes directes que hauria de donar la Generalitat al sector dels bars i restaurants per compensar les pèrdues d’ingressos empresarials (inclou ingressos autònoms) i les despeses en serveis exteriors que són fixes (subministraments, lloguers, assegurances, serveis bancaris, etc.) ha de ser de 100 M€, enfront dels 40 M€ anunciats. A aquestes ajudes s’haurien de sumar les ajudes estatals a través dels ERTOS (125 M€) i l’ajornament d’impostos, així com l’exempció total de taxes de terrasses, IAE i IBI al sector, per part dels ajuntaments.

L’estimació de creixement del tercer i quart trimestres es revisen a la baixa pels rebrots

Segons les nostres estimacions, el PIB català hauria crescut un 5,4% el tercer trimestre de 2020 respecte al segon, com a resultat de la recuperació gradual de la mobilitat i de l’activitat de les  empreses després del confinament. Ara bé, aquesta estimació és quatre punts inferior a la realitzada ara fa tres mesos, quan vam estimar un rebrot en la taxa de creixement del 9,4%, que s’explicaria per l’impacte negatiu dels rebrots sobre el turisme i les restriccions a la mobilitat de turistes imposades per altres països durant els mesos de juliol i agost. En el quart trimestre prevèiem una recuperació del 9,1% respecte al tercer, un càlcul que també s’ha revisat a la baixa per l’impacte de les mesures preses per aturar els contagis a Catalunya i, en general, per la rapidesa amb la que s’està estenent la segona onada per Europa.

En termes interanuals, la caiguda en el tercer trimestre només s’hauria moderat lleugerament respecte al segon (-16,8% enfront del -21,3% estimat per Idescat en el segon), i en el quart trimestre l’economia encara continuaria caient, concretament un -7,7% respecte al mateix trimestre de l’any anterior.

 

Impacte desigual a les empreses per territori i dimensió empresarial

L’Indicador de Confiança Empresarial mostra una major incidència negativa en les empreses de menys de 1.000 treballadors en el quart trimestre, i especialment en les microempreses, així com en els àmbits territorials de les cambres de comerç de Barcelona i Girona, pel major grau d’obertura a l’exterior de l’economia d’aquests territoris, així com per la major importància del turisme estranger.