La Cambra llança un programa d’assessorament gratuït en ciberseguretat orientat a les empreses

La corporació oferirà 200 assessoraments en el marc d’aquest programa.

La Cambra de Comerç de Barcelona llança un programa d’assessorament gratuït per a empreses amb l’objectiu de millorar-ne la protecció contra els atacs informàtics i ampliar coneixements sobre les amenaces a la xarxa. La iniciativa oferirà 200 assessoraments a empreses, que poden sol·licitar-ne l’accés fins al 31 de desembre del 2024.

El programa té una durada de quatre mesos i inclou un mínim de 20 hores d’acompanyament personalitzat amb una oferta integral d’accions per millorar la ciberseguretat dels negocis. Així, les empreses beneficiàries accediran a diagnosis i auditories per comprovar la seva situació actual contra les ciberamenaces i identificar vulnerabilitats i l’elaboració d’un Pla de Ciberseguretat.

Paral·lelament, el programa també oferirà reunions individualitzades per guiar les empreses i tallers temàtics de sensibilització per integrar la ciberseguretat a la teva estratègia empresarial.

La Cambra de Comerç de Barcelona impulsa aquesta acció com a entitat especialitzada en assesorament del Programa Activa Ciberseguretat del Ministeri d’Indústria i Turisme i en línia amb les seves atribucions per fomentar l’economia digital i millorar la competitivitat de les empreses catalanes.

Els atacs informàtics, una amenaça a l’alça

L’acceleració de la transformació digital ha anat acompanyada d’un increment dels ciberatacs. A tall d’exemple, el 2022 l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya va gestionar més de 4.424 milions de ciberatacs, 20 cops més que l’any anterior. Els atacs informàtics cada cop són més sofisticats i agressius i s’orienten al robatori de dades personals i informació guardada als sistemes.

Les empreses del sector de la venda minorista i els seus clients són especialment vulnerables davant d’atacs de phishing que suplanten la identitat. No obstant això, un dels atacs que es troben més a l’alça són els ransomware, que segresten i encripten dades per exigir-ne posteriorment un rescat. Un exemple recent és l’atac que va patir l’Hospital Clínic de Barcelona el març d’aquest any.