La Cambra demana ampliar l’ús dels tests ràpids i incloure també els de saliva per millorar la reactivació de l’economia

La implementació dels tests ràpids de saliva podria ajudar a posar en marxa diversos sectors econòmics greument afectats per la crisi derivada de la COVID-19. 

Els tests ràpids de saliva poden ser una alternativa als tests de frotis nasal quan es necessita un procediment poc invasiu i permet repetir els tests amb freqüència i facilitat i sense risc.

La saliva també permet activar l’autorecollida de mostres de qualitat. En aquesta línia, la Cambra de Comerç de Barcelona ha donat suport a la iniciativa de l’equip de recerca del Dr. Oriol Mitjà, de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, per avaluar la utilitat dels tests ràpids d’antígens en saliva per a la detecció de casos infecciosos de COVID-19, per considerar que calen tots els esforços i recursos necessaris per millorar la situació actual i els efectes negatius de determinades situacions d’afectació de la salut més enllà del contagi de la COVID-19.

Des de l’inici de la pandèmia, la Cambra està treballant per cercar vies que contribueixin a recuperar l’activitat econòmica del país, sense posar en risc la salut i respectant la normativa sanitària vigent.

En gran part de països propers com Alemanya, Portugal i França ja estan implementant accions per promoure i regular l’ús dels Test d´Antígens Ràpids entre la població com tests d’Autodiagnòstic, facilitant que la població pugui realitzar-se el test de forma segura i periòdica, facilitant la detecció de casos positius i tallar-ne les cadenes de contagi.

En aquest sentit creiem necessari regular i promoure l’accés als tests d’antígens com Test d’autodiagnòstic per part de la població com a eina de control i detecció del la COVID-19 sota criteris epidemiològics i de salut Pública.

En aquesta línia la xarxa de farmàcies, com en altres països, podria desplegar un circuit de dispensació de tests antígens validat, segur. En un entorn d´assessorament professional i registre.

És per això que dona suport a ampliar l’ús dels tests ràpids d’antigen, i demana considerar també els tests de saliva que faciliten l’autorecollida de mostra, amb l’objectiu de reactivar l’activitat dels sectors que han estat greument colpejats per la COVID-19, com són la restauració, el turisme, la cultura o els esdeveniments.

Alta efectivitat i fàcils d’administrar

Considerem molt important que les empreses, grans i petites, puguin implementar tests de forma freqüent de forma fàcil i econòmica, fet que contribuiria a identificar més persones contagiades que d’altra manera passen desapercebudes i contribueixen a l’expansió del virus. Aquestes estratègies també permetrien disminuir notablement el risc d’infecció en l’entorn laboral, reunions o esdeveniments.

La Cambra aplaudeix la tasca feta per la Fundació Lluita Contra la Sida, que ha dut a terme un estudi de validació sobre un test ràpid d’antígens en saliva per detectar el virus de la COVID-19. La saliva és una mostra fàcil de recollir que permet l’autorecollida de mostra amb fiabilitat.

La sensibilitat d’aquests tests ràpids de saliva augmenta al 84% per a mostres amb una càrrega viral alta, en comparació a la PCR de frotis naso-faringi. Això significa que aquest test ràpid de saliva és prou sensible per detectar la majoria dels casos més infecciosos. Per contra, la sensibilitat d’aquest test és menor per a mostres de càrregues virals mitjanes, que encara tenen potencial d’infecció, i gairebé nul per les càrregues virals més baixes, que no són infeccioses.

Entre les recomanacions d’ús que conclou l’estudi hi ha examinar poblacions asimptomàtiques i fer cribratges massius, ja que les probabilitats de falsos negatius són molt baixes per la detecció de persones infeccioses. Tot i l’alta especificitat dels tests ràpids, es recomana la confirmació dels positius trobats durant aquests cribratges amb un segon test ràpid o prova PCR, abans d’aplicar la quarantena i seguir l’estudi de la cadena de contactes. Aquest tipus de cribratge també es pot utilitzar per reduir el risc de contagi abans de reunir persones, sobretot quan les distàncies no es poden mantenir, tot i que sempre és necessari l’ús d’eines de prevenció complementàries com mascaretes homologades i rentat freqüent de mans.