La Cambra del Baix Llobregat homenatja el teixit empresarial de la comarca durant el Dia de la Cambra

L’acte ha acollit una ponència a càrrec del Catedràtic i president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), Andreu Mas-Colell, sobre l’economia postpandèmia.

La Cambra del Baix Llobregat va celebrar ahir dimarts el Dia de la Cambra 2021, una trobada que ha servit per homenatjar les prop de 20.900 empreses que componen el teixit empresarial de la comarca i que ha posat el focus en la recuperació.

L’acte, celebrat al Viladecans The Style Outlets, ha aplegat empreses i autònoms/es d’arreu del Baix Llobregat i ha comptat amb el president de la Cambra del Baix Llobregat, Carles Guilera, la presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, i l’Alcalde de Viladecans, Carles Ruiz. El convidat de la jornada ha estat el Catedràtic i president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), Andreu Mas-Colell, que ha pronunciat una ponència sobre l’economia postpandèmia.

La jornada ha servit, per una banda, per reivindicar la comarca com un dels pols industrials més importants del país, però també per destacar la perseverança de les empreses que han aguantat l’embat de la pandèmia. Així ho ha fet constar la presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca i Aparici: “Avui és un dia per reivindicar l’empresa com a motor de la recuperació econòmica. I els puc assegurar que aquesta recuperació, després d’un any de dificultats, està per fi sent sòlida.”

En aquest sentit la presidenta ha afegit que “les expectatives ens permeten ser molt i molt optimistes i pensar que aquest nou curs la comarca viurà un creixement i un dinamisme propi del que la caracteritza” i ha recordat el bon comportament de l’economia catalana, que ha entrat en la segona part de l’any amb un creixement robust tant pel que fa als indicadors de mercat laboral com de creació d’empreses, segons l’últim Informe de Conjuntura de la Cambra de Barcelona.

La recuperació al Baix Llobregat, en xifres

El Baix Llobregat va patir amb força els efectes dels mesos més durs de la pandèmia: l’any 2020 va reduir un 8% el seu teixit empresarial i va ser la quarta comarca de la demarcació de Barcelona on més va augmentar l’atur registrat. No obstant això, l’últim informe publicat per la Cambra del Baix Llobregat certifica la bona marxa del mercat del treball baixllobregatí durant el tercer trimestre del 2021.

En concret, la comarca ha tancat el tercer trimestre amb de 327.108 llocs de treball (afiliacions a la Seguretat Social segons seu de l’empresa al règim general i al règim especial de treballadors autònoms), la segona millor xifra des del 2008 (només per darrere de la dada del desembre del 2019), i també un 2,8% superior a la del setembre del 2019, abans de la pandèmia.

Els afiliats segons residència padronal el setembre de 2021 també han crescut un 1,7% respecte a un any enrere, fins a les 355.460 persones. Aquesta representa la segona millor xifra per a un mes de setembre des del 2012 (inici de la sèrie disponible). Si comparem aquesta xifra amb la del nivell anterior a la pandèmia (setembre 2019), només se situa un 0,03% per sota (97 afiliats menys).

Finalment, al tancament del tercer trimestre s’han registrat 20.890 empreses a la comarca, un 1,8% més que l’any anterior (1,4% al conjunt de Catalunya) i un 0,3% menys que al trimestre anterior (evolució habitual per a un mes de setembre). Si es compara la dada de setembre 2021 amb els nivells previs a la pandèmia (setembre 2019), aquesta encara es troba un 5,2% per sota.

  • Descarregar

    CambresTerritorials_DiaCambra_BaixLlobregat