La Cambra de Barcelona reclama que l’Estat respongui de forma contundent i permanent als problemes dels controls de passaports en els aeroports

Davant la recuperació del tràfic aeri pràcticament a nivells anteriors a la pandèmia, l’Estat ha de complir amb les seves responsabilitats i garantir unes condicions suficients als aeroports perquè puguin afrontar un estiu que s’anticipa complicat.

La Cambra de Barcelona reclama a l’Estat que, en el context actual d’inestabilitat de les operacions aèries a Europa, compleixi amb les seves responsabilitats i actuï de forma contundent per establir unes condicions suficients i permanents als seus aeroports per poder afrontar els pics de demanda i els impactes que en l’àmbit operatiu encara estan per arribar.

Aquest inici de temporada d’estiu està resultant especialment problemàtic als aeroports de l’Estat, fonamentalment degut a les limitacions en les dotacions policials en els controls de passaports dels viatgers de zona no-Schenghen, grup dins del qual els turistes britànics tenen un pes destacat. La situació resulta especialment crítica a Madrid-Adolfo Suárez, on Iberia ha portat a terme una denúncia per la pèrdua d’unes 15.000 connexions en aquest aeroport des del passat mes de març.

A l’Aeroport de Barcelona la situació no ha arribat als extrems que denuncia Iberia a Madrid, però sí que s’han produït llargues cues en els controls de passaports. No hem d’oblidar que el maig del 2017 l’augment de demanda, l’increment dels nivells d’alerta de l’Estat per l’amenaça terrorista i la implementació d’un nou reglament Europeu (RE 2017/458) pel que feia el control de dades en sortides sobretot de vols no EU i no Schengen ja va complicar extraordinàriament l’estiu d’aquell any provocant retards i pèrdues de connexió. Això va resultar en la formació, de manera temporal, d’una Comissió de Seguiment Territorial per assegurar la incorporació de recursos humans i tècnics suficients.

Enguany tot sembla apuntar que la coincidència del Brexit, l’inici del període de vacances i l’absència de restriccions per la Covid ha agafat desprevingut el Govern de l’Estat, que és precisament qui té la potestat d’assignar forces de l’ordre per als controls de documentació.

Davant d’aquests fets, l’Estat ha anunciat la dotació, per al pròxim dia 20 de juny, de més efectius per respondre a la demanda (uns 500 funcionaris en els 12 aeroports espanyols de més tràfic, 90 d’ells per l’Aeroport de Barcelona), però és encara una incògnita important si les dotacions extres que s’assignin ara seran suficients per satisfer els pics de demanda de l’estiu, que encara estan per arribar, i si aquests reforços quedaran assegurats, tenint en compte els períodes de vacances dels mateixos cossos de seguretat de l’Estat.

Situació problemàtica també en altres aeroports europeus

Aquest inici d’estiu està resultant molt problemàtic no només a l’Estat sinó a tota Europa, especialment a aeroports com Londres, Brussel·les i Amsterdam, amb un gran nombre de retards i pèrdues de connexions, a causa d’una manca generalitzada de treballadors de seguretat.

En el cas concret dels aeroports britànics la situació resulta especialment crítica: la coincidència recent del període de vacances del summer half term i la insuficiència de personal als aeroports (no només en el control de passaports, sinó en general a tots els serveis a viatger com seguretat, handling, check-in i reclamació d’equipatges) ha acabat provocant un gran nombre de cancel·lacions de vols.

A això s’afegeixen altres incidències, incloses les vagues dels treballadors de Ryanair, easyjet i Volotea a Itàlia i les protestes a l’Aeroport París-Charles De Gaulle, entre d’altres.