La Cambra de Barcelona dona a conèixer una eina per fomentar la digitalització de les pimes turístiques

Un qüestionari en línia avaluarà l’ús de la tecnologia i la capacitat de l’organització per digitalitzar-se, així com també proposarà diverses recomanacions per incentivar-ne el seu ús.

El TOURBIT Digital Readiness Index (DRI) contribuirà a digitalitzar les pimes del sector turístic català. Aquesta és l’aposta de la Cambra de Comerç de Barcelona en el marc del projecte europeu TOURBIT, del qual n’és soci. L’eina auditarà específicament la maduresa digital de les empreses del sector turístic en diferents àrees i funcions i proporcionarà recomanacions per impulsar-ne la seva implementació.

En concret, es tracta d’un qüestionari en línia compost per 44 preguntes que avaluen l’ús de la tecnologia i la capacitat de l’organització per digitalitzar-se. El resultat que proporciona la plataforma DRI és un informe integrat per un resum executiu amb una visualització personalitzada dels resultats, una autoavaluació en profunditat de la situació real i diverses recomanacions per millorar la digitalització del negoci basades en múltiples algoritmes que formula l’examen.

La participació en la iniciativa és totalment gratuïta, a través de la pàgina web del projecte (tourbit.eu/dri/), i està oberta a totes les organitzacions del sector turístic. A més, un cop conegut el nivell de digitalització, el projecte TOURBIT oferirà un ampli ventall d’accions per incentivar la transformació digital, des de cursos, tallers de creació conjunta i una hackató amb la participació de grups d’interès d’arreu d’Europa.

Altrament, mitjançant l’ús del DRI, les pimes turístiques estaran en una posició privilegiada per desenvolupar el seu projecte de digitalització i tindran l’oportunitat de rebre fins a 8.000€ per donar suport a la seva implementació en el Programa d’Acceleració Tourbit (convocatòria de subvencions a partir del gener del 2023).

Incentivar l’intercanvi de coneixement entre les pimes turístiques d’arreu d’Europa

La comunitat en línia sobre innovació turística Tourbizz és una altra de les iniciatives que el projecte europeu TOURBIT ha impulsat per fomentar el desenvolupament de les pimes sector del turisme. L’espai agrupa a més de 600 organitzacions de l’àmbit d’arreu d’Europa amb l’objectiu de contribuir al networking i l’intercanvi de coneixement empresarial. Tanmateix, en el marc de la plataforma, el projecte facilitarà continguts d’interès pel que fa a la intel·ligència artificial, l’internet de les coses (IoT) o l’analítica de dades, així com altres activitats que es vagin desenvolupant de la mà de la iniciativa.

Sobre el projecte europeu TOURBIT

El projecte europeu TOURBIT pretén fomentar l’adopció de la digitalització i la innovació de les pimes turístiques i impulsar una transformació digital més ràpida del sector turístic europeu. En aquest sentit, la iniciativa ajudarà les pimes turístiques a entendre el seu estat actual de transformació, oferint una eina d’autoavaluació per avaluar els seus punts forts i febles, identificar àrees d’oportunitat i proporcionar recomanacions sobre els propers passos a seguir en el seu viatge de transformació digital.

L’aposta també es proposa crear i difondre coneixement sobre noves tecnologies i solucions innovadores en l’àmbit del turisme digital i intel·ligent, ajudant les pimes turístiques a obtenir els beneficis derivats de la digitalització i la innovació a través d’una plataforma oberta d’intercanvi de coneixements.

El projecte TOURBIT compta amb un pressupost global de 1.331.570€ i està cofinançat al 75% pel programa europeu COSME per a la competitivitat de les empreses i les pimes, a través de la seva convocatòria de l’any 2021. La iniciativa està liderada per l’Agència Catalana de Turisme i hi participen 7 socis: Paris et Compagnie (França), ARCTUR (Eslovènia), Brussels Agency for Business Support (Bèlgica), Iceland Tourism Cluster (Islàndia), Lapland University of Applied Sciences (Finlàndia); NEST – Tourism Innovation Center (Portugal) i la Cambra de Comerç de Barcelona.