La Cambra de Barcelona, a través de les seves seus territorials, gestiona més de 59.000 tràmits de comerç exterior

Les seus territorials han tramitat un 3% més de sol·licituds orientades a facilitar l’exportació de productes d’empreses del territori que fa un any.

Les seus territorials de la Cambra de Barcelona constaten un major dinamisme empresarial a la comarca. Així ho recullen les dades de la corporació en matèria d’emissió de tràmits, on es conclou que el 2021 es van gestionar un 3% més de tràmits que fa un any. Concretament, es van tramitar 59.526 sol·licituds orientades a facilitar l’exportació de productes d’empreses de la Demarcació de la Cambra de Barcelona.

Des de la corporació es llegeix aquest augment de les gestions centrades en la comercialització exterior com una notícia molt positiva, ja que aquestes dades demostren que les empreses tenen la voluntat de créixer més enllà del mercat nacional. En aquest sentit, cal tenir en compte, la darrera xifra de l’Economia al Dia de la Cambra de Barcelona on es destaca que Catalunya va exportar a l’estranger entre gener i novembre del 2021 un 7,9% més que el mateix període del 2019, en total més 73.844 M€. Un comportament positiu que es deu, en gran part, al dinamisme de l’alimentació i els productes químics, i a la millora de la competitivitat del teixit productiu català.

Concretament, el tràmit més sol·licitat en matèria exportadora per les empreses del territori ha estat el certificat d’origen amb més de 46.000 gestions. Aquest document permet a les empreses certificar el país d’origen de la mercaderia que destinen a l’exportació i complir així amb els requisits duaners, consulars o de crèdits documentaris.

Les legalitzacions de documents de comercials han estat el segon tràmit més demanat, amb 11.717 emissions. En aquestes gestions la Cambra s’ha encarregat de legalitzar la documentació comercial necessària per facilitar l’entrada dels productes al país de destí. Mentre que el certificat de lliure venda ha estat requerit per gairebé 1.000 empreses. En concret, mitjançant aquest tràmit, s’ha acreditat que els productes en qüestió són de lliure de venda al mercat estatal i compleixen amb les disposicions vigents. Per últim, els quaderns ATA i les legalitzacions consulars han sumat un total de 791 sol·licituds.

De manera paral·lela, l’auge de la digitalització i la proliferació de l’activitat telemàtica han fet que l’interès pels certificats digitals també s’hagi vist incrementat. En concret, les Cambres territorials han expedit 1.938 certificats digitals amb la voluntat de facilitar a les empreses la realització de tràmits en línia amb les administracions públiques i amb tercers, i guanyar així en eficiència i seguretat tot evitant desplaçaments. Cal apuntar que la xifra és un 1% més elevada que la que es va registrar l’any 2020.

D’aquesta forma, les deu seus territorials de la Cambra de Comerç de Barcelona a l’Alt Penedès, l’Anoia, el Barcelonès Nord, el Baix Llobregat, el Berguedà, L’Hospitalet, el Garraf, el Maresme, Osona i el Vallès Oriental han apropat un any més una àmplia diversitat de serveis al conjunt de les empreses i persones autònomes de la demarcació amb la voluntat d’ajudar-los a créixer i a ser més competitius.