El Baròmetre Cambra certifica la bona recuperació de la indústria i la construcció

L’enduriment de les restriccions a la restauració i el comerç provoca que els indicadors de mobilitat i consum tanquin en vermell.

El Baròmetre Cambra del mes de novembre demostra que l’economia catalana s’està recuperant per sectors, ja que tant la indústria com la construcció han assolit pràcticament nivells similars als del 2019. A més, l’ocupació ha tancat per segon mes consecutiu en verd, després que els assalariats reals ja arribin als 2,6 milions, un -6,1% menys que a l’octubre del 2019. Per contra, la resta d’indicadors tanquen en vermell, després que l’enduriment de les restriccions sobre el comerç i la restauració, i l’auge del teletreball hagin fet que la mobilitat, el consum d’energia i aigua, i el consum  mitjançant TPV decaigui. Amb tot, i un mes més, el turisme torna a tancar en vermell i se situa com el sector més damnificat.

Economia espanyola en l’entorn internacional
  L’economia s’estabilitza a l’Eurozona i creix amb més intensitat als Estats Units, mentre que a Espanya es manté estancada a l’octubre en relació amb el mes anterior per l’evolució dels serveis.

Tot i això, les borses mundials reaccionen amb forts increments a l’anunci dels bons resultats de les vacunes de Pfizer i la Moderna al novembre, tot i la tendència descendent del darrer mes.

Ocupació
  El nombre real d’assalariats (descomptant els treballadors en ERTO) s’ha recuperat un 29,4% en termes acumulats des de l’abril i se situa en 2,6 milions (un 6,1% menys que a l’octubre del 2019). El mercat de treball continua millorant lentament per la reducció dels ERTOs i l’augment de l’ocupació.

És l’únic indicador del Baròmetre que manté la línia ascendent i torna a tancar per segon mes consecutiu en verd.

Nombre d’empreses
  El nombre d’empreses continua estancat a Catalunya i manté un descens interanual per sobre del 7% des del juliol fins a l’octubre, superior al registrat pel conjunt de l’Estat.

El nombre d’empreses actives es manté al volant de les 239.000 a l’octubre, pràcticament 19.000 empreses menys que abans de l’esclat de la pandèmia.

Transport i mobilitat
  Es frena la recuperació de la mobilitat de viatgers en transport privat en l’àmbit metropolità amb una caiguda interanual del 17,1% a l’octubre.

La mobilitat de persones es redueix des de principis d’octubre. Les restriccions fan caure els desplaçament a botigues i locals d’oci, i la recomanació en favor del teletreball redueix l’assistència presencial als llocs de feina.

Així mateix, l’enduriment de les restriccions fa que l’indicador passi del verd al vermell, pel canvi de tendència brusc.

Consum d’energia i aigua
  El consum d’energia elèctrica es recupera amb intensitat a la indústria i pràcticament assoleix el mateix nivell del setembre del 2019. Per contra, els serveis accentuen la caiguda fins al 10,7%.

La demanda d’aigua en dies feiners cau a l’octubre per la manca d’activitat en alguns sectors econòmics com l’hostaleria o el lleure esportiu, especialment intensius en el seu ús.

Les restriccions en aquests sectors, i les conseqüents reduccions de consum, provoquen que l’indicador canviï el verd del darrer mes pel vermell.

Consum en terminals de punt de venda (TPV)
  Les darreres restriccions imposades arreu de l’Estat tornen a pressionar a la baixa el consum. Les compres en terminals de punt de de venda només es mantenen estables en béns de primera necessitat.

Quant a la restauració, Catalunya és dels territoris més perjudicades. El tancament total dels establiments el darrer mes ha reduït les compres un -61,9% respecte al mateix període del 2019.

Així, un mes més el consum no canvia la seva tendència i suma un nou semàfor vermell al baròmetre.

Inversió
  La inversió en construcció registra taxes positives per primer cop a Catalunya des del febrer. El consum de ciment ha augmentat un 1,1% interanual al setembre.

Pel que fa a la inversió productiva, la matriculació de vehicles industrials creix un 7,8% anual al setembre i repunta amb força després de la desacceleració a l’agost.

D’aquesta forma, el bon comportament de la indústria i la construcció fan que l’indicador que mesura la inversió tanqui per primer cop en verd.

Indústria i exportació
  La producció industrial modera el descens al setembre i l’índex general s’apropa al nivell del mateix mes d’un any enrere (-2,4%).

Les exportacions també milloren a l’agost i se situen un -6,2% per sota del nivell de fa un any.

Com l’anterior indicador, el bon comportament de la indústria i la construcció fan que l’indicador d’“Indústria i Exportació” tanqui també per primer cop en verd.

Turisme
  El sector turístic continua sent dels més colpejats per la Covid-19. El volum de passatgers a l’Aeroport de Barcelona no supera el 20% del nivell del 2019. A més, Eurocontrol només preveu la recuperació de vols el 2024 en cas de vacunació massiva el 2021.

A la caiguda del turisme estranger, se suma al setembre la contracció de les pernoctacions del turisme del territori català (-16,4%).